На фото: Анатолій Анісімов.

Випускникам шкіл, які були змушені виїхати, побоюючись окупації, або з районів бойових дій, доведеться складати національний мультипредметний тест (НМТ) в інших областях або навіть країнах.

На Одещині підтвердили свою участь в основній сесії НМТ 13 111 осіб із 25 783, які у березні реєструвалися на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО). Ця сесія триватиме з 18 липня по 10 серпня. Передбачається збільшити кількість територій, де розміщуватимуться пункти тестування до 27, задіявши не лише колишні райцентри, а й наприклад: міста Чорноморськ, Південний, Ананьїв, селища міського типу Ширяєве, Іванівка, Тарутине, села Шевченкове, Маяки, Нерубайське, Стара Некрасівка. Найбільше пунктів тестування працюватиме в Одесі, де на проходження НМТ зареєструвалося 6 155 випускників. В Одесі пункти тестування розташуються не лише у школах, а й у вищих навчальних закладах. Їх перелік обласною військовою адміністрацією подавався на погодження та затвердження до Міністерства освіти і науки.

– Принциповою відмінністю здачі НМТ від ЗНО стане те, що він проводиться у неписьмовому варіанті, – каже директор Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Анатолій Анісімов. – Діти не мають робочих зошитів, бланків відповідей. Вся робота буде в електронному варіанті. І отримуватимуть завдання, і надсилатимуть відповіді учні онлайн. Крім того, якщо раніше тест одночасно складали по 200-300 осіб, то тепер це буде від 30 до 60 осіб в одному пункті тестування. Їх розмістять у 2-4 аудиторіях, де обладнають відповідні місця біля комп'ютерів. Зрозуміло, що робиться все це насамперед для забезпечення безпеки школярів: якщо прозвучить сигнал повітряної тривоги, їх оперативно можна буде перевести в укриття. На Одещині проходити НМТ доведеться дітям із Херсонської та частини Миколаївської області, де тривають бойові дії та НМТ провести не можна, а також учні, які переїхали до нас із Запорізької, Донецької та інших областей. З 21 червня до 7 липня учасники НМТ мають підтвердити територію, де проходитимуть тестування. У тому числі й на території 23 країн, куди виїхали випускники та де їм допоможуть пройти НМТ.

– Анатолію Юрійовичу, за яких умов сесія НМТ може бути зупинена?

– Якщо більше години триватиме повітряна тривога або стільки часу не буде Інтернету. Тоді школярам доведеться здавати НМТ наступної сесії. Саме на випадок форс-мажорних обставин, крім основної, передбачено додаткову (16–20 серпня) та спеціальну (12–16 вересня) сесію НМТ.

– З якими проблемами найчастіше звертаються до регіонального центру?

– Донедавна це були питання відновлення логіну та паролю для входу на персональну сторінку учасника НМТ. Спочатку номер сертифіката ЗНО та пін-код служили логіном та паролем. Потім ми перестали видавати сертифікати ЗНО, і логіни та паролі учасники тестування отримували або на телефон, або на електронну пошту. До кінця травня ми розсилали логіни та паролі. Потім і в Українському центрі, і у нас було виділено окремі телефони, за якими співробітники відповідали лише на запитання про логіни та паролі, щоб діти могли увійти на свою персональну сторінку.

Другим за кількістю звернень було процедурне питання: як усе відбуватиметься, співвідношення питань з предметів. Ми направляли тих, хто звернувся, на сайт Українського центру оцінювання якості освіти, де все дуже докладно описано – і програма з предметів, і процедура проходження НМТ.

І, нарешті, ставлять запитання щодо неявки на основну сесію. Цього року підхід дуже лояльний. Якщо випускник не зміг брати участь в основній сесії, йому нададуть право взяти участь у додатковій сесії. На відміну від минулого року, коли була потрібна довідка з медичного закладу, поліції, яка підтверджує причину неявки, цього року таких суворих вимог немає. Досить вислухати причину неявки, викладену самим учасником НМТ.

Найбільша проблема – це діти, які перебувають на окупованих територіях. Якщо їм вдасться вирватися, вони матимуть можливість взяти участь у будь-якій сесії НМТ. Інших варіантів запропонувати їм, на жаль, ми не можемо.

Непростою видасться і вступна кампанія до вишів України. Багато з них зруйновано, відбувається переведення персоналу в інші області, щоб зберегти науковий потенціал. Також тисячі потенційних абітурієнтів перебувають за кордоном. ВНЗ Польщі та Словаччини приймають результати нашого тестування як вступні іспити. Тож не обов'язково цього року абітурієнти оберуть українські вищі навчальні заклади у себе на Батьківщині. Багато країн йдуть їм назустріч і спрощують порядок вступу, тому не виключено, що діти стануть студентами європейських вишів. Це їхнє право. Ми ж зі свого боку робимо все, щоб випускники успішно пройшли НМТ і мали хороший стартовий результат для продовження навчання.

Фото надане автором.