Такий прогноз під час брифінгу "Результати завершення посівної кампанії в Україні в умовах війни" озвучив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. Торік, за даними Держстату, мали понад 86 млн тонн. Зокрема валовий збір пшениці сягатиме 18-20 млн тонн (у 2021-му - понад 32 млн), ячменю - приблизно 5 млн (9,4 млн), кукурудзи - 24 млн тонн (42,1 млн).

Урожай ріпаку очікується на рівні 2,5 млн тонн (2,9 млн), сої - 2,5-2,8 млн (3,49 млн), соняшнику - майже 10 млн тонн (16,39 млн).

Хоча через війну частина озимини опинилася на тимчасово окупованих територіях, а посівний клин ярих культур у масштабах країни скоротився майже на чверть, це не загрожує продовольчій безпеці держави, запевнив Тарас Висоцький. За словами першого заступника міністра, "у нас буде до 20 млн тонн перехідних залишків із попереднього врожаю та потенційно мінімум додатково 30 млн тонн до експорту з нового".

400 мільйонів щорічно, мільярд - через 10 років. Усіх цих людей Україна мала годувати продовольством. Вдумайтеся, це 1/8 всієї планети, зазначає Мінагрополітики у своєму телеграм-каналі. Надзвичайно великі цифри, амбітні та абсолютно реалістичні, якби не... війна. Сьогодні росія перетворила українські поля на мінні. Вона краде наше зерно, блокує морські порти, протистоїть роботі сільгоспвиробників. Але попри всі перешкоди українські аграрії до останнього працюють на своїй землі, щоб завтра на столах мільйонів родин була їжа - і не було голоду.