Про це у вівторок під час засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
 
«Раніше така довідка складалася у довільній формі, через що виникала велика кількість запитань та непорозумінь. Тепер у кожного громадянина, якому пошкодили чи зруйнували житло, буде цифровий документ, який підтверджує його збитки. Цим рішенням ми також закладаємо базу для майбутнього реєстру пошкодженого майна», – сказав він, додавши, що далі буде створено регіональні комісії на рівні громад, які заповнюватимуть акт з інформацією, які пошкодження має будівля: фундамент, фасад, стіни, вікна, підлога, двері та інші конструкції. «Все це фіксується і підтверджується цифровими підписами членів комісії. Всі нові акти буде складено у цифровій формі через систему «Дія», а попередні – відцифровано та внесено у відповідну базу. Відповідальним за реалізацію цього процесу й надалі будуть органи місцевої влади», – повідомив прем’єр.
 
Другий етап цього процесу – це розробка уніфікованої розрахункової оцінки вартості збитків, над яким нині працює Міністерство розвитку громад та територій. За словами глави уряду, тут йдеться про те, що коли, наприклад, в одному будинку стояли вікна різної категорії та вартості, то відшкодовуватиметься  вартість майна за уніфікованим стандартом, тобто рахуватиметься середня ціна звичайних вікон, а не ціна, за якою кожне конкретне вікно купувалося раніше. І саме таку суму в майбутньому буде відшкодовано людям.
 
«Детальніше процес виплат буде зрозумілий після ухвалення законопроекту «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації», – зазначив глава уряду, висловивши сподівання, що найближчим часом цей документ буде ухвалено парламентом у цілому.
 
І тільки після фіксації та оцінки збитків, що наразі можливе лише на повністю визволених територіях, люди зможуть отримати кошти за зруйноване майно. На думку Д. Шмигаля, це також має відбуватися через «Дію», щоб увесь процес був максимально прозорим, відкритим, простим і справедливим.
 
Однак щодо термінів отримання людьми компенсації за зруйноване житло, то прем’єр визнає, що це відбудеться не одразу, адже тільки за нинішньою мінімальною оцінкою потрібно понад 40 мільярдів доларів. «У бюджеті наразі немає такої суми, адже всі кошти ми пріоритетно спрямовуємо на оборону та захист нашої країни, а також на соціальні виплати. Тому уряд чесно каже, що повноцінний процес відшкодування розпочнеться після того, як конфісковані російські кошти на Заході надійдуть до України. Зараз ці сотні мільярдів доларів росії заморожені урядами наших партнерів, але ми працюємо, щоб вони перейшли Україні для відбудови. Маємо певний прогрес із Канадою та США, працюємо з європейськими країнами та Великою Британією», – сказав Д. Шмигаль.
 
Прем’єр також спростував побоювання представників бізнесу, що після підвищення облікової ставки НБУ до 25 відсотків може бути скасовано програму доступного кредитування «5-7-9». «Хочу всіх запевнити, що програма була, є і буде. Попри ситуацію зі ставками та рішення Нацбанку, ми розвиватимемо програму, щоб малий та середній бізнес не просто вистояв, а й мав можливість зростати», – сказав він, поінформувавши, що після початку повномасштабної війни уряд щотижня видає доступних кредитів у середньому на понад 2 мільярди гривень. «Це дало змогу відновити роботу тисячам українських підприємців та їхнім працівникам, тому «5-7-9» нікуди не подінеться. Ставки за цією програмою і надалі будуть пільгові», – запевнив Д. Шмигаль.

Фото: depositphotos.com, УНІАН