Про це інформує Міністерство соціальної політики України на власній сторінці в мережі Фейсбук.

Працювати навіть під час окупації, підтримувати ВПО, зберігати стандартні соціальні послуги - це те, що роблять ці люди з Великим Серцем.

До вашої уваги - розповідь про те, як соціальна сфера в Україні вистояла і діє у надскладних обставинах.

У Запорізькому геріатричному пансіонаті приймають переселенців з районів бойових дій з інсультами, осколковими пораненнями, ампутаціями після вибухів.

Щодня до Запоріжжя через гуманітарні коридори прибувають люди з окупованих територій або місць, де ведуться активні бойові дії. Усі вони потрапляють спочатку у великий логістичний хаб. Нерідко самотні літні люди дістаються до Запоріжжя у надзвичайно складному фізичному та психологічному стані й потребують стаціонарного догляду. Тому департамент соціального захисту населення Запорізької ОВА прийняв рішення щодо збільшення ліжок в інтернатних установах, куди отримують направлення такі люди.

"За період воєнного стану в Україні до комунальної установи "Запорізький геріатричний пансіонат" зараховано 104 особи з числа внутрішньо переміщених. Дехто з них за власним бажанням та за сприяння адміністрації пансіонату виїхав за кордон, декого забрали родичі, - розповідає заступниця директора департаменту соціального захисту населення Запорізької ОВА пані Ірина. - Нині у закладі проживають понад 70 осіб з числа ВПО. Серед них немало прикутих до ліжка та зі значно зниженою руховою активністю: ті, хто дістав осколкові поранення, після операцій, з ампутацією кінцівок після вибухів тощо. Є такі, хто після довгого перебування у підвалах перенесли інсульт і далекої дороги не витримали б. Їхні рідні, які евакуювалися, змушені були залишити нам їх на стаціонарний догляд".

При значному збільшенні підопічних штат пансіонату, який очолює заслужений працівник соціальної сфери Галина Гончаренко, залишився на довоєнному рівні - 140 осіб. Усі вони продовжують надавати якісні послуги стаціонарного догляду.

У комунальній установі працюють фізіотерапевтичний кабінет, кабінет лікувальної фізкультури, фіто-бар, бібліотека, комп'ютерний клас з виходом в Інтернет, лікувально-виробнича майстерня для трудової та соціальної реабілітації підопічних. Діє "Університет третього віку".

У геріатричному закладі, як і раніше, надається чотириразове харчування. Хто має змогу й бажання, той урізноманітнює своє меню самостійно приготовленими стравами на кухні для підопічних.

З пансіонатом тісно співпрацюють чимало волонтерів та благодійних фондів - і українських, і іноземних. Завдяки їм за два останні місяці установа отримала гуманітарної допомоги на суму понад 1,6 млн грн. А незабаром тут чекають на дизель-генератор. Такий подарунок закладу вирішили зробити українські дипломати, які працюють в Італії. На випадок, якщо будуть перебої з подачею тепла взимку.

Ще 30 самотніх престарілих з числа внутрішньо переміщених осіб, які мають незначні проблеми зі здоров'ям, розміщені в територіальному центрі соціального обслуговування Запорізької міської ради.

"Голос України".