Про це розповів директор-художній керівник МАХДТ Артем Свистун в інтерв’ю телеканалу «МАРТ». За його словами, ще з квітня колектив театру підтримує творчими виступами людей, які стали вимушеними переселенцями. «Ми як творчий фронт з перших днів війни підтримуємо наших хлопців, які пішли служити, та дівчат-волонтерок, котрі почали шити балаклави, бафи тощо. Також театр відновив творчу діяльність. Ми показуємо для дітей переселенців казки, а для дорослих — патріотичну програму «Все буде Україна», — сказав Артем Свистун.

Частково колектив евакуйований у Болгарію, до міста Габрово. А ті, хто залишилися у Миколаєві, не лише виступають з напрацьованими програмами, а й готують нові.

Тривали й ремонтно-реставраційні роботи будівлі театру.

Як зазначив директор-художній керівник театру, коли почалася війна, з офіційної назви театру прибрали слово «російський», а вистави нині перекладають українською.

«Для мене й для колективу — це громадянська позиція. Ми розуміємо, що 24 лютого було завершення історії «російського театру» в нашому місті. Ми повинні показати наше прагнення до цілісності нашої держави. Є вистави, які вже не будуть повернені, проте підготували чотири нові прем’єри. Але все це буде, коли настане мир», — пояснив він.

Також Артем Свистун повідомив, що по завершенні війни театр знову дарувати людям яскраві враження. «Поки що театр не має можливості приймати глядачів. Цьогоріч ми святкуватимемо 300 літ від дня народження Григорія Сковороди. Наш головний режисер Євген Курман готує велику авторську програму, щоб потім ми могли запросити миколаївців та гостей міста й порадувати новими роботами», — зазначив директор.

Художник-постановник Олена Рикусова наголосила, що нині швейний цех театру виконує великий обсяг роботи, бо виготовляються нові костюми, при тім використовується чимало підручних матеріалів.

«Звісно, це складно. Й ризиковано, бо живемо в прифронтовому місті. Але нас усіх рятує те, що ми займаємося улюбленою справою та створюємо цей світ творчості, щоб наш глядач був щасливий», — сказала вона.

Миколаївська область.