Про це народний депутат зі "Слуги народу", голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради Павло Фролов написав у Телеграмі.

«Законом 7273-д визначили поняття національного музичного продукту, запровадили програми його підтримки та розвитку, в т. ч. шляхом грантування, заборонили публічне виконання, показ, демонстрацію, сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які здійснені співаком (співачкою), який після 1991 року був громадянином держави-агресора або зареєстрованим у рф фіз./юр. особам (крім колишніх, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають або не мали на момент смерті рф-громадянства)», — зазначив Фролов.

За його словами, при цьому парламент збільшив до 40% частку пісень та до 75% добового обсягу ведення новинно-аналітичних та розважальних передач державною мовою при здійсненні радіомовлення.

Відтепер також буде заборонено проведення гастрольних заходів співаками — громадянами рф (крім тих, які засуджують агресію проти України та внесені до відповідного переліку).

Раніше сьогодні Верховна Рада підтримала внесений 11 травня Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем проект закону про припинення дії угоди між урядом України та урядом російської федерації про науково-технічне співробітництво. Крім того, в Україну заборонили ввезення книжок із росії та білорусі.

«Законом 0149 припинили дію угоди між урядами України та рф про науково-технічне співробітництво», — поінформував Павло Фролов.

За його словами, також парламент підтримав законопроєкт 7459, який передбачає заборону ввезення і розповсюдження в Україні видавничої продукції з рф, білорусі, тимчасово окупованих територій України, а для видань мовою держави-агресора, що ввозяться з інших країн, запроваджено дозвільний порядок ввезення, який досі діяв для видань, що ввозяться з росії.

Водночас парламент проголосував за законопроект 6287 щодо запровадження стимулювання розвитку українського книжкового ринку як важливого чинника гуманітарного розвитку та національної безпеки. Зокрема, передбачається з 2023 року надання держсубсидії у розмірі до 20% доходу для відшкодування витрат на оренду нерухомого майна, що використовується суб'єктом видавничої справи (який продаватиме книжки українською мовою, мовами ЄС та корінних народів з використанням РРО). «А також встановили надання громадянам України натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книжок на 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (нині це 800 грн)», — додав політик.