Російські окупанти продовжують руйнувати наші українські міста, цивільну та житлову інфраструктуру. Ще кілька років тому Буча, Ірпінь, Маріуполь та Харків та ще безліч центрів України були зразковими, красивими, європейськими та сповненими життя містами. Сьогодні росіяни перетворили їх на руїни. Чорні від ракетних ударів, понівечені артилерійськими обстрілами, майже безлюдні...

Наше завдання сьогодні - відбудувати, зробити їх ще більш комфортнішими, ще кращими та ще більш сучасними, ніж вони були до 24 лютого 2022 року. Відповідні органи вже оцінюють збитки, залучають кошти, розробляють План відновлення, а відомі архітектори та урбаністи пропонують свої проекти та діляться своїм баченням відновлення міст.

Ірпінь. Японський архітектор Хірокі Мацура погодився розробити план відбудови Ірпеня, інфраструктура якого зазнала руйнувань під час обстрілів російських окупантів. Про це йшлося на зустрічі Хірокі Мацура з Ірпінським міським головою Олександром Маркушиним. Результатом зустрічі стала домовленість про співпрацю. Згодом Хірокі Мацура зможе презентувати керівництву міста «майстер-план Ірпеня», в якому будуть підкреслені міські особливості.

«Я був в 10 містах України. Це найкраще місто, яке я бачив. Для нас, для урбаністів, Ірпінь - це місто мрії. Я зрозумів, чому молоді сім'ї переїжджають сюди», - наголосив архітектор.

Харків. Його генеральний план презентують наприкінці червня на форумі в Мадриді. Цей план розробляє міжнародна команда фахівців, яку очолює британець Норман Фостер - архітектор зі світовим ім’ям. Планується не тільки обговорити, як виглядатиме після війни місто-герой, але й залучити кошти на його відновлення.

Наразі в Харкові розбомблено понад 3,5 тисячі будинків, десятки шкіл, дитячих садків і лікарень. 500 житлових багатоповерхівок відновленню не підлягають. Скільки ще будівель зруйнують російські снаряди - ніхто не знає, але думати про відбудову потрібно вже зараз.

Норман Фостер прагне створити місто майбутнього. Планується об’єднати архітектурну спадщину Харкова з необхідними для комфортного життя об’єктами інфраструктури та зеленими елементами. Наприклад, зруйнована будівля ХОДА може бути реконструйована за принципом колишнього Рейхстагу в Берліні - автентичний фасад із сучасною «начинкою». Деталі будуть оприлюднені після презентації концепції нового генплану Харкова.

Комітет повідомляє, що Архітектурна палата Національної спілки архітекторів України створила координаційний штаб з відновлення міст і громад, інфраструктури.

“Ворог підступно знищує наші будинки, школи, лікарні, культурну спадщину, цивільну інфраструктуру - все на своєму шляху. Але ми точно все відбудуємо, відбудуємо Україну. Тому що хочемо, можемо і знаємо як”, - йдеться в маніфесті архітекторів. Фахівці відзначають, що нова архітектура України буде сучасною, європейською, заснованою на наших традиціях, забудова буде здійснюватися за сучасними стандартами світової архітектури. “Без шлейфу поганого смаку, який тягнувся з радянських часів і тягнув нас в так званий “рускій мір”. Символи радянського колоніального минулого повинні зникнути з обличчя наших міст. Ідея свободи стане фундаментом нової архітектури”, - зазначили в Архітектурній палаті.

Окупанти знищують наші міста, грабують наші будинки, проте їм не вдасться забрати в нас нашу свободу, нашу віру та нашу правду. Сьогодні нас підтримує весь світ, а отже ми переможемо та відбудуємо!

Інформаційне управління