Михайло Радуцький наголосив, що послуги за Програмою медичних гарантій були і залишаються для українців безоплатними.

«На цей рік нам вдалось затвердити рекордне фінансування системи охорони здоров’я - понад 200 млрд грн. На Програму медичних гарантій виділено на 34 млрд більше ніж у 2021 році та, відповідно, збільшено фінансування всіх пакетів медичних послуг. Суми за деякими пакетами зросли до майже 60%», - повідомив він.

За словами Михайла Радуцького, в умовах війни НСЗУ продовжує фінансувати медичні заклади - від початку року вони отримали понад 40 млрд грн. Тобто держава як і раніше покриває вартість послуг, які підпадають під ПМГ.

«На жаль, не всі пацієнти добре орієнтуються і знають свої права. Мільйони українців виїхали у більш безпечні західні та центральні регіони країни. Серед вимушених переселенців багато пацієнтів з гострими та хронічними хворобами. Вони втратили зв’язок зі своїм сімейним лікарем та не знають, яку медичну допомогу можуть отримати за місцем фактичного проживання», - зазначив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

Тому МОЗ та пацієнтські організації запускають комунікаційну кампанію щодо гарантованих державою медичних послуг.

«Пацієнтам, в тому числі вимушеним переселенцям, розкажуть про доступні безоплатно медичні послуги, аналізи, як скористатись програмою «Доступні ліки», що на час війни до будь-якого сімейного лікаря можна звертатись без декларації. Докладна інформація про послуги за ПМГ дозволить пацієнтам знати, які медичні послуги оплачені державою», - поінформував він.

Відстежувати публікації в рамках комунікаційної кампанії «Гарантовано!» можна на сторінках у facebook ГО «Інтерньюз-Україна» (fb.me/internewsukraine) та БФ «Пацієнти України» (fb.me/patients.org.ua), Міністерства охорони здоров’я (www.facebook.com/moz.ukr). Кампанія «Гарантовано!» відбувається за підтримки міжнародних партнерів: USAID (США) та «Good Governance Fund» (Велика Британія).

Інформаційне управління