«Цивільні лікарні, організовані для надання допомоги пораненим, хворим, інвалідам та породіллям, за жодних обставин не можуть бути об'єктом нападу, натомість вони завжди користуються повагою сторін конфлікту й перебуватимуть під їхнім захистом», - визначає стаття 18 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, підписаної у Женеві 12 серпня 1949 року і до якої приєдналися  190 країн світу. Відповідно до статей 20-22 цієї Конвенції такими ж правами користується й медичний персонал, який займається транспортуванням, пошуком, лікуванням поранених та хворих цивільних осіб, а також, санітарна техніка для транспортування хворих чи поранених.

Але реальність війни, розпочатої росією в Україні, інша... Всупереч усім правилам ведення війни рашистські нелюди безжально знищують медичну інфраструктуру України, вбивають та погрожують медикам, перешкоджають евакуації хворих з тимчасово окупованих територій та блокують поставку в такі населенні пункти ліків та товарів медичного призначення.

Так, за даними дослідження, що проводиться у межах проекту «Росія заплатить» командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) за підтримки Офісу Президента України, Міністерства економіки України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерства інфраструктури України, станом на  8 червня 2022 року пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 656 закладів охорони здоров’я та загальну суму 1 147 млн доларів.

За словами Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка (в інтерв’ю інтернет виданню «Українська правда. Життя, ознайомитись можна за посиланням https://life.pravda.com.ua/health/2022/06/10/249044/») за оцінкою міністерства 115 медичних закладів зруйновані і відновленню не підлягають, також зруйновані або пограбовані 426 аптеки, 33 з них відновленню не підлягають. Поряд з цим, очільник відомства озвучив інформацію про 12 медиків, вбитих російськими окупантами, і 47 тяжко поранених і зауважив, що потенційно кількість може бути більша.

Органи влади усіх рівнів разом із міжнародними партнерами, громадськістю здійснюють заходи із розвитку та відновлення зруйнованих медичних закладів. Україна обов’язково матиме шанс створити мережу лікарень, яка відповідатиме потребам і викликам сьогодення та спроможною надавати громадянам весь спектр якісних медичних послуг.

За ініціативи Президента України Володимира Зеленського засновано національний бренд «UNITED 24» для об’єднання зусиль міжнародних партнерів, донорів, благодійників щодо підтримки України в захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, а також у повоєнному відновленні (Указ Президента України від 17.05.2022 р. № 344/2022 «Про невідкладні заходи щодо об’єднання зусиль для підтримки України»).

В рамках національної платформи «UNITED 24» створено «єдине вікно» для пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян з метою підтримки України для потреб оборони, гуманітарної та медичної допомоги і відновлення України (постанова Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 р. № 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України»).

Так, відповідно до офіційної інформації щодо надходжень коштів на спеціальний рахунок Національного банку України для забезпечення потреб охорони здоров’я, розміщеної на сайті «UNITED 24» /https://u24.gov.ua/uk/, з 5 травня  по 15 червня поточного року надійшло 2,92 млн доларів /85,5 млн грн/, з яких 0,9 млн доларів /26,5 млн грн/ спрямовано на придбання медичного обладнання.

Слід відмітити, що з метою реалізації заходів в рамках платформи «UNITED 24» Урядом затверджено Порядок використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я (постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.2022 р. № 491 «Деякі питання використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я»).

Вказаним Порядком встановлено, що кошти, які надійшли на рахунок, відкритий у Національному банку у національній та іноземній валюті від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійної пожертви, гуманітарної допомоги, грантів та дарунків, спрямовуватимуться, зокрема, на:

- закупівлю медичного забезпечення: лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), витратних матеріалів, медичних виробів (зокрема дороговартісного медичного обладнання) та допоміжних засобів до них, медичних меблів, спеціалізованих санітарних транспортних засобів, мобільних госпіталів, інших необхідних товарів для задоволення потреб охорони здоров’я;

- відновлення роботи державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що постраждали внаслідок бойових дій, зокрема технічне забезпечення, виконання будівельних та пусконалагоджувальних робіт, пов’язаних з монтажем та введенням в експлуатацію медичного обладнання та систем киснезабезпечення.

Окрім цього, цим Порядком визначено першочергові пріоритети спрямування відповідних коштів, якими є медичне забезпечення для регіонів, де ведуться бойові дії, та закладів охорони здоров’я, що залучені до надання медичної допомоги постраждалим і пораненим внаслідок бойових дій, а також відновлення роботи пошкоджених внаслідок бойових дій державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Не стоять осторонь і органи місцевого самоврядування та в рамках міжнародного співробітництва, співпраці із бізнесом вишукують можливості для відбудови та ремонту пошкоджених закладів охорони здоров’я.

Окремо необхідно відмітити, що Урядом вживаються усі заходи для виконання у повному обсязі зобов’язань перед медичними працівниками і за всі місяці війни програма державних гарантій медичного обслуговування населення фінансово забезпечується в межах запланованого у державному бюджеті обсягу коштів на таку мету. Звичайно, як і у освітній сфері, у деяких регіонах існують затримки з виплатами, основними причинами яких є ведення активних воєнних дій, тимчасова окупація окремих територій. У таких ситуаціях Урядом та місцевими адміністраціями питання виплат вирішуються окремо.

Так, за даними звітності Державної казначейської служби України про виконання державного бюджету за підсумками п’яти місяців поточного року видатки загального фонду державного бюджету на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення проведено у обсязі 64,2 млрд грн, що становить 96,5 % плану на звітний період та 39,6 % річного плану (у державному бюджеті на 2022 рік затверджено за цим напрямом кошти у сумі 157,3 млрд грн).

Члени Комітету з питань бюджету закликають всіх небайдужих долучатися до відновлення та модернізації системи охорони здоров’я, адже держава попри всі обставини має надавати медичні послуги населенню, у тому числі в деокупованих територіях, і в обсягах і якості, не меншими довоєнного рівня. Маємо зрозуміти, що війна має негативний вплив на людей, нажаль її наслідками є втрачені життя як військових, так і цивільних, потенційно зростатиме рівень захворюваності населення та летальності через неможливість своєчасно звернутися до лікарів для профілактичного огляду та загострення хронічних захворювань. Як зазначив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко: «Навіть за тими підрахунками, які ми проводимо, сьогодні потенційно всі люди, які в Україні переживають наслідки війни, постарішали на 10-15 років.».

Українські медики сьогодні демонструють мужність, незламність духу та високий професіоналізм, самовіддано рятуючи тисячі життів під час війни! Вони, як і тисячі наших воїнів, своєю працею кожного дня наближають нас до перемоги! 

Принагідно слід відмітити, що цього року 19 червня відзначали День медичного працівника! Члени Комітету з питань бюджету, приєднуючись до привітань, що вже пролунали з нагоди професійного свята, дякують медичним працівникам за кожне врятоване життя, за безсонні ночі, за відвагу, бажають безпеки, здоров’я, витримки, вдячності від своїх пацієнтів і якнайшвидше мирного українського неба!

Медичний фронт вистоїть! Незламність українського народу - це впевненість у тому, що Україна переможе!

Інформаційне управління