Задля створення ілюзії «покращення» життя в окупованому Херсоні місцеві зрадники продовжують вигадувати всілякі нісенітниці, виставляючи себе на посміховисько. Так, заступник голови «обласної військово-цивільної адміністрації», відомий провокатор Кирило Стремоусов почастував російських пропагандистів спокусливою заявою про те, що місцеві верфі незабаром начебто використовуватимуть для будівництва військових кораблів Чорноморського флоту РФ. Експерти з цього приводу тільки плечима знизують: адже технічна можливість для здійснення таких проектів була відсутня й до війни, а тепер і поготів.

– Поповнення для флоту РФ зі стапелів херсонських верфей не зійде. І причини тут дві. Перша: фарватер у пониззі Дніпра занадто мілководний, аби проводити по ньому в море військові кораблі із великою осадкою. По-друге, для таких кораблів потрібна імпортна електроніка та оснащення. А доступу до цього через західні санкції у Росії зараз немає. Тож таке будівництво сьогодні – не більше, ніж вологі фантазії зрадників, котрі мало що петрають у економіці та промисловості через відсутність профільної освіти та хоч якогось професійного досвіду, – зауважив виконувач обов’язків директора херсонського судозаводу «Паллада» Євген Алхімов.

До речі, державний судозавод «Паллада» у Херсоні кораблів узагалі не будує. Його спеціалізація – понтонні причали й доки. Не далі, як 28 січня 2021 року тут заклали плавдок місткістю п’ять тисяч тонн на замовлення хорватської компанії Iskra Shipyard LLC. Контракт мали виконати за рік, тобто наприкінці 2022-го, та війна зруйнувала плани. Тим не менш, забрати той док собі у рашистів також не вийде: готова тільки донна частина споруди. Для завершення проекту потрібні не тільки грамотні робітники, а й супровід цілої конструкторської групи. Її дуже важко було збирати й до війни, а після захоплення міста військами РФ значна частина конструкторів евакуювалася за межі Херсонщини. І таких фахівців, котрі згодилися б працювати на окупанта, шукати треба буде довго. Хіба що їх з Росії «випишуть». Але грамотних спеціалістів, котрі тягнуть на собі всю роботу, жодне підприємство не віддасть. І неуки та ледащо такого напрацюють…

На знімку: Херсонська верф.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.