Держпродспоживслужба - "важливий інструмент у забезпеченні продовольчої безпеки країни, однак нині в її роботі є негативні приклади, які турбують виробників", пояснив голова комітету Олександр Гайду на своїй фейсбук-сторінці. Зокрема, через бездіяльність ДПСС окремі підприємства, які утримують тварин, не забезпечені вушними бирками. А це зупиняє переміщення та реалізацію худоби, а власники незареєстрованих тварин не можуть продати молоко та м'ясо.

Також, як стверджує Олександр Гайду, "є численні відмови ДПСС реєструвати сільгосптехніку через необґрунтовані зауваження до форми сертифікатів затвердження типу. Чому це відбувається, незрозуміло. Служба ігнорує запити Мінагрополітики. І це в той час, коли робота аграріїв - пріоритет для всієї держави!".

Є питання, уточнює Олександр Гайду, і до якості роботи служби у рибній галузі. У той час, коли ДПСС мала б сприяти розширенню ринків збуту, відбувається перешкоджання господарській діяльності.

Приміром, термін реалізації охолодженої риби в середньому становить 10 діб. Зважаючи на час транспортування, її експорт фактично унеможливлений, оскільки Держпродспоживслужба вимагає обов'язково досліджувати кожну партію на бактеріологічні та радіологічні показники, на що потрібно 5-7 днів.

Обговоривши ці та інші питання, комітет вирішив спрямувати відповідне звернення до Кабміну. "Чекаємо на реакцію уряду, кадрові висновки та подальші позитивні зрушення у роботі служби. Адже сьогодні їхня злагоджена і відкрита робота - це продовольча безпека країни", - зауважив голова комітету.

Підготувала Галина КВІТКА.