Один із найбільших ринків Вінниці "Урожай", як і в мирний час, переповнений покупцями. Упродовж трьох останніх місяців населення облцентру зросло на більш як 30 тисяч осіб - саме стільки зареєстровано вимушених переселенців, а загалом в області їх 176 тисяч, і це понад десять відсотків від усього населення краю. Не дивно, що охочих купити щось до столу не бракує. Найбільше покупців там, де продають овочі і фрукти, а також молочні вироби. Чимало з них цікавляться продуктами борщового набору.

Молоду картоплю продають по 40-50 гривень за кілограм, капуста коштує стільки ж, морква - не менш як сорок гривень. За помідори правлять 40-60 гривень: по 40 пропонують томати невеликого розміру, за 60 можна купити елітні сорти "Чорний принц", "Мікадо". Огірки також недешеві - 50- 60 грн/кг. За одним із прилавків продавець виставила ціну 70 грн/кг.

"Як мені смакує молодий часник! - чую голос однієї з покупців. - Але ж якби працювала... За гроші для біженців багато не накупишся".

Продавець уважно подивилася на жінку: "Гаразд, давайте не 15 гривень, а за 10". Саме за таку ціну вимушена переселенка купила головку часнику.

Трохи дешевше, ніж у попередні дні, продавали полуницю. Кілограм ягід можна придбати за 70-80 гривень. Полуниця вродила щедро нинішнього року. Її вирощують не тільки на присадибних ділянках у навколишніх селах. Одне з переробних підприємств Вінниці з іноземними інвестиціями має значні площі цієї ягоди. Нині збирають урожай. На цю роботу залучають охочих. Розраховуються коштами або продукцією, яку її власники доправляють на ринок. Тому ягоди з кожним днем ставатимуть дешевші. Однак полуничний сезон короткий. Утім, буде ще другий урожай пізніх сортів. Однак такої продукції значно менше порівняно з ранніми сортами. Пізня полуниця рідко буває дешевша ранньої.

Тим часом сортові черешні тримаються в ціні: за кілограм правлять 90-100 гривень. Дехто із продавців при цьому уточнює: "Черешня мелітопольська, найкраща", забувши згадати, що нині ті краї тимчасово окуповані.

Щоправда, є вибір дешевших черешеньок. Ягоди менших розмірів продають по 50-60 грн/кг.

У молочному павільйоні продукції також не бракує. Як кажуть, літо - пора великого молока. Зазвичай у таку пору "молочка" втрачала у ціні. Нині все навпаки - ціни зросли. Продавці пояснюють це здорожчанням пального.

"Добратися до ринку нині вкрай складно, - каже одна з продавчинь. - Ні бензину, ні солярки. Нам із села до Вінниці 30 кілометрів. Раніше привозили молоко, кисломолочний сир, сметану двічі на тиждень, а нині ледве вдається раз на два тижні вибратися. І ми втрачаємо, і покупці страждають. Війна, нічого не вдієш".

Ціни на молочку у продавців майже однакові: за кілограм кисломолочного сиру просять 110 гривень, півлітра сметани - 50 гривень.

З круп істотно подорожчала гречка - до 100 грн/кг, це приблизно вдвічі більше, ніж у довоєнний час.

Вінницька область.

Фото автора.