Фрагмент пекторалі.

У музеї нагадують, що 21 червня 1971 року поблизу міста Орджонікідзе, нині Покров, у Дніпропетровській області археолог Борис Мозолевський знайшов у кургані Товста Могила золоту пектораль. Ця прикраса скіфського аристократа, похована з ним у IV ст. до н. е., стала однією з візитівок України у світі.

Ось як згадував сам археолог про той історичний день:

«Розчищати дно підземелля почали 21 червня. Біля входу лежали кістяк ще одного слуги, велика триручна амфора, дві бронзові посудини та кілька сагайдаків з бронзовими і кістяними вістрями стріл.
У склепі серед глиняної колотянки валялися розкидані грабіжниками кістки основного небіжчика, уламки обладунку та зброї, золоті платівки від срібного горита, одягу й посуду (близько 600 штук). А за десять сантиметрів від того місця, де порпалися грабіжники, біля самого спуску в склеп, лежали непомічені ними найкоштовніші парадні речі небіжчика: окутий золотом меч, золоті оздоби нагая та велика нагрудна прикраса — золота царська пектораль. Я знайшов її, розчищаючи долівку підземелля 21 червня о 14 годині 30 хвилин. Моя фантазія виявилася надто убогою, щоб уявити собі щось подібне до розкопок. І я впевнений, що не тільки моя. Тепер, коли все позаду, легше повірити в містику, ніж у те, що грабіжники справді могли недогледіти такий скарб: варто було їм лише простягти руку ще на десять сантиметрів — і пектораль для людства була б назавжди втрачена».

Минулого року музей презентував виставку «Пектораль. Знахідка століття», де вперше з 2014 року відвідувачі змогли побачити унікальну коштовність та інші артефакти з Товстої Могили. Цьогоріч музейники теж планували царську прикрасу, але на заваді став напад росії. Запровадженням Дня пекторалі команда НМІУ хоче нагадати, що ЗСУ захищають не лише суверенітет і територіальну цілісність України, націю, а й нашу історію.

До 21 червня музей підготував онлайн-виставку «Золота пектораль», яка за допомогою численних архівних фото (на знімку ліворуч) і цитат із польового щоденника Бориса Мозолевського допоможе кожному поринути в атмосферу археологічних розкопок. Світлини стануть провідником у світ ювелірного мистецтва — на них можна буде роздивитися деталі витончених робіт майстрів, що зберегли для нащадків духовний світ наших пращурів. Про світогляд та господарські і військові традиції скіфів розповідають 48 золотих фігурок людей та тваринок, задіяних у різних побутових сценках, «сфотографованих» автором пекторалі.

У рамках заходу — й організація кураторських екскурсій за основними розділами виставки, один з яких присвячено золотій пекторалі. Тепер цей шедевр прикрасив і ексклюзивні шовкові хустки. Спільний проект музею та української художниці Helene Litorelle спрямований на популяризацію благодійництва. За підтримку НМІУ меценати отримають у подарунок хустку або двобічний швовий твіллі як відзнаку за вагомий внесок у збереження української історії.

Фото з відкритих джерел і з сайту музею.