Напередодні Міжнародного олімпійського дня, який відзначається щорічно 23 червня, символічно згадати мету олімпізму: «спорт на служінні гармонійному розвитку людини з наміром підтримати встановлення мирного суспільства, яке зацікавлене в збереженні людської гідності».

Прикладом слідування цим високим цінностям стали, зокрема, світові виробники спортивних товарів та одягу Puma, Adidas, Nike, які, у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну, одними з перших заявили про свій вихід з ринку країни-агресора.

Проте деякі відомі світові бренди й надалі залишаються на ринку рф та не планують виходити або скорочувати свою діяльність у росії. До таких, зокрема, належать японська корпорація ASICS, яка є одним із лідерів у виробництві спортивного взуття і одягу; китайська транснаціональна корпорація Anta Sports Products Limited – найбільший у світі виробник спортивного обладнання; французька компанія Babolat, яка спеціалізується на обладнанні для тенісу, бадмінтону та паделю; австрійська компанія Fischer Sports – виробник спортивного обладнання для снігових видів спорту; австралійсько-американський бренд Quiksilver – найбільша світова торгова марка одягу для серфінгу та обладнання для бордспорту.

Кожен день перебування на ринку рф – це підтримка економіки агресора та фінансування війни в Україні і її руйнівних наслідків. Наслідків, які не оминули і спортивну сферу. За 118 днів війни окупанти зруйнували 63 спортивних комплекси, 9 басейнів, 3 льодових арени та 17 стадіонів завдавши збитків на суму понад 130 млн доларів. У числі зруйнованих спортивних об’єктів стадіон у Волновасі побудований в 2020 році, стадіон «Металіст» на Харківщині занесений до Реєстру культурно-національної спадщини України, унікальний велотрек у Лимані, льодовий палац у Сєвєродонецьку, який був одним з найбільших в Україні, а також десятки інших об’єктів.

Але найгірше – це те, що через дії росії гинуть люди. За даними проекту «Янголи спорту – реквієм за загиблими українськими спортсменами», створеним Спортивним комітет України спільно з Мінмолодьспорту, за різних обставин від рук окупантів загинув 61 український спортсмен. Реквієм за загиблими українськими спортсменами містить і дитячі імена.

Звертаюсь до компаній, які залишилися на ринку рф і закликаю наслідувати приклад сотень компаній, що пішли з російського ринку, та приєднатись до санкційного тиску проти агресора.

"Спорт служить суспільству, надаючи яскраві приклади досконалості", тож проявіть принциповість, гідну олімпійців та станьте на шлях справедливості заради збереження життя тисяч людей і їх спортивних мрій.

Інформаційне управління