У першій половині 90-х років минулого століття місцева регіональна преса справно лила воду на розкручування маховика такого віковічного явища, як проституція. Ну як ще можна класифікувати те, що вагому площу шпальт міських газет займали платні повідомлення на кшталт: «Розважу», «Приємно здивую», «Гарантую бурхливу ніч», «Заспокою», «Зігрію» тощо... І номер телефону. До того ж і під психотерапевтичним «заспокою», і під грайливим «не дам заснути до ранку» йшлося про одне й те саме — сексуальні втіхи. Газети наче сказилися, заробляючи гроші, по суті, на аморальних повідомленнях.
Так от. Якогось вечора у той період засиділися ми чоловічою компанією на роботі. Не пам’ятаю вже з якого приводу. Слово за словом, тема за темою. І плавно від політики перейшли до теми жіноцтва. Класика застілля. Потягнувшись за черговим шматочком сала, я побачив, що закуска лежить на міській газеті. Якраз на сторінці, що рясніла повідомленнями, про які йшлося вище. А ми вже дійшли до такого рівня застілля, коли хотілося жартів. Давайте розіграємо когось із «рекламодавців». Сказано — зроблено.
Слухавку підняла якась жіночка. Судячи по голосу — молода. Так і так, мовляв, нашому шефу виповнюється 50 років, тож ми хотіли зробити йому приємний сюрприз. Дізнавшись про умови виконання «замовлення» і ціну, я поцікавився щодо безготівкового розрахунку. Слухавка відповіла категоричним: «Ні!». «А що ви скажете про бартер?» — гриз її я, як іржа залізо. «А який курс бартеру до долара?». «???». Мабуть, у диспетчера був явний пробіл у питаннях економіки. Вона в цьому розбиралася, як ведмідь на зорях. Тож терпляче пояснив, що таке «бартер». А оскільки ми будівельна організація, то можемо розрахуватися бетонними блоками, піском, цементом, щебенем тощо... «Зателефонуйте через півгодини, я все з’ясую, бо вперше з таким зіткнулася».
Хлопці від сміху посповзали під стіл...
Через півгодини я отримав відкоша зі своїм бартером. Лише готівка. Сказала, як гвіздка забила.
А тим часом держбюджети різних рівнів стогнали від бартеризації великої економіки. Кращі уми країни — економісти, виробничники, управлінці — безуспішно боролися з цим явищем. Товкли воду в ступі. А в тіньовій галузі все працювало чітко. Жодного бартеру.
Мал. Костянтина КАЗАНЧЕВА.