Його сподівання, що ще хоча б шість народних обранців прислухаються до думки тисяч людей, які протестували перед парламентом з вимогою залишити уряд, не виправдалися.

За відставку 99-го кабінету міністрів проголосувало 124 депутати з коаліції, яка несподівано об'єдналася, проти - 115 із партій, які створювали урядову коаліцію.

Одразу після цього слово взяв Кирил Петков. Він назвав прізвища олігарха та політиків - Деляна Пеевски, депутата від протурецького Руху за права і свободи, лідерів партії «Є такий народ» Славі Трифонова і партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ) Бойко Борисова, які найбільше добивалися відставки уряду, і посла росії у Болгарії елеонори митрофанової. «Хочу ясно заявити, що вотум недовіри - це лише маленький крок на довгій дорозі. Обіцяю, що ми продовжимо битву за державу без тіньової влади та мафії, за нормальну та європейську Болгарію», - заявив прем'єр-міністр у відставці у своїй короткій промові.

Болгарське законодавство передбачає, що тепер президент Румен Радев має вручити новий мандат на право формування нового уряду переможцю останніх дострокових парламентських виборів. Як відомо, в листопаді 2021 року ним стала партія «Продовжуємо зміни», співголовою якою є і Кирил Петков. Вона отримала 67 депутатських мандатів. Якщо її лідерам цього разу не вдасться знову створити коаліційний уряд, то мандат з рук президента перейде до ГЄРБ, яка йшла на останні вибори у коаліції з Союзом демократичних сил. Вони мають 59 депутатських місць і гостре небажання усіх інших політичних партій вступати з ними в будь-який союз. Тому політичні оглядачі вважають, що Бойко Борисов має ще менші, ніж Кирил Петков, шанси на створення нового уряду. Потім глава держави має право передати мандат будь-якій із партій, представлених у парламенті. Якщо три спроби сформувати уряд не дадуть результату, то президент відповідно до конституції повинен розпустити цей склад парламенту, знову призначити службовий уряд та визначити дату нових дострокових парламентських виборів.

Коментуючи ситуацію, прем'єр-міністр у відставці заявив, що він хоче залишити у новому кабінеті міністрів усіх фахівців, які працювали до вотуму недовіри, а потім вести переговори з усіма 124 депутатами, які голосували за вотум недовіри, про співробітництво. Кирил Петков переконаний, що йому вдасться знайти політиків, котрі ставлять інтереси держави вище партійних, і не хочуть, щоб у Болгарії політична криза набирала обертів у важливий період формування бюджету на наступний рік, і які підтримають прагнення партії «Продовжуємо зміни» працювати на благо людей і вести боротьбу з корупцією.

Поки ж кабінет міністрів у відставці продовжує виконувати свої функції, а прем'єр-міністр у відставці Кирил Петков вилетів до Брюсселя для участі в черговому засіданні Ради Європи, яке відбувається 23 та 24 червня. Він рішуче підтримує надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС і засуджує дії країни-агресора.