На знімку: Марія Мезенцева виступає під час сесії ПАРЄ.

«Знаєте що таке український день у ПАРЄ? Так, наразі кожен день - український, бо кожну хвилину всі говорять про Україну, але сьогодні він особливий: ми проголосували та ухвалили три важливі резолюції. Одна про Україну - гуманітарні наслідки та внутрішні та зовнішні переміщення людей у зв'язку з агресією російської федерації проти України. Щодо двох інших - членкині української делегації виступили доповідачами», - так підсумувала робочий день 22 червня у Парламентській асамблеї Ради Європи голова делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева. «Такого не було ніколи! Дві доповідачки з України і три резолюції по Україні. Це історія», - наголосила вона.

Отож ПАРЄ запропонувала урядам країн - членів Ради Європи вжити низку заходів для полегшення гуманітарних наслідків загарбницької війни росії проти України. Відповідну резолюцію ПАРЄ ухвалила після спільних дебатів щодо трьох доповідей - про гуманітарні наслідки і внутрішні та зовнішні переміщення, захист та догляд за несупроводжуваними дітьми-мігрантами, справедливість та безпеку для жінок.

Зокрема, в резолюції зазначається: з огляду на те, що гуманітарні наслідки агресії рф не будуть вирішені в короткостроковій перспективі, «важливо забезпечити постійну, довгострокову та скоординовану підтримку з боку держав - членів Ради Європи, щоб переміщені особи та біженці з України отримували всю необхідну допомогу для можливості вести гідне та перспективне життя».

Також у резолюції зазначається, що вже нині необхідно думати про відбудову України. ПАРЄ, привітавши обіцянки донорів, зроблені на конференції у Варшаві 5 травня, водночас зауважила, що «міжнародну допомогу потрібно буде ретельно спрямувати та координувати, щоб задовольнити всі потреби українського суспільства». «Крім того, Рада Європи працюватиме над просуванням та забезпеченням глобальної системи відповідальності за агресивну війну проти України та грубі порушення прав людини шляхом інституціалізації компенсації для України», - йдеться у документі.

Серед іншого, ПАРЄ закликає Європейський Союз терміново надати чітке юридичне роз'яснення стосовно прав осіб, що отримують тимчасовий захист, котрі після того, як прожили в ЄС більше 90 днів протягом 180 днів, повернулися в Україну і бажають знову в'їхати на територію ЄС, повідомляє Укрінформ.

З метою запобігання торгівлі людьми ПАРЄ закликала до створення транснаціональної системи відстеження, яка б допомогла прикордонній поліції легше ідентифікувати потенційних жертв. Наголошено також на підзвітності та прозорості одержувачів допомоги, а також розподілу міжнародної допомоги та фінансування для задоволення нагальних потреб переміщених людей.

Окрім того, Асамблея нагадала про необхідність гарантувати права всіх людей і неприпустимість дискримінації, дотримання прав дітей на шкільну освіту в країнах, де вони перебувають, привітала створення платформи за підтримки Конгресу місцевих і регіональних влад «Cities4Cities» як місце координації для синхронного реагування на запити та потреби українських міст та регіонів.

До того ж ПАРЄ закликала держави-члени, які не мають спільного кордону з Україною, більше інвестувати в координацію та підтримку величезних зусиль, що здійснюються в сусідніх країнах, тощо.

Як повідомила Марія Мезенцева, народні депутати на полях літньої сесії ПАРЄ також провели низку зустрічей для підтримки рішення про кандидатство України в члени ЄС. «Усіх особливо вразила ратифікація Стамбульської конвенції в понеділок, 20 червня, і я можу бути впевнена, що країни, які вагалися, наразі змінили свою думку», - зазначила вона.

Фото з сайту ПАРЄ: pace.coe.int