Це стало логічним продовженням договору про дружбу і співробітництво, укладеного між Житомиром і Плоцьком.

Директора обласного літературного музею Світлану Штатську (Гресь) (на знімку) до Плоцька запросили як відому там поетесу, авторку десяти віршованих книг. Плоцьк, як і вся Польща, прийняв багато українських мігрантів, тож хотіли нагадати вимушеним переселенцям про їхню рідну землю, а тамтешнім полякам — більше розповісти про Україну.

Світлана Миколаївна в Польщі бувала вже не раз, зокрема і й на літературному фестивалі «Осінь поезії варшавської» в 1990-х роках.

Під час зустрічей і з польськими колегами та глядачами, і з українськими переселенцями — дорослими та їхніми дітьми — Світлана Штатська (Гресь) декламувала свої вірші — і українською, і польською мовами, читала лекції про видатних житомирян, зокрема про Миколу Хомичевського — Бориса Тена, котрий не тільки перекладав українською мовою «Іліаду» та «Одіссею», а й докладав зусиль до створення в Житомирі польського театру, за що йому присвоїли звання заслуженого діяча культури Польщі. Розповідала Світлана Миколаївна й про житомирський період різних відомих польських діячів: Яна Падеревського, Юліуша Зарембського, Юзефа-Ігнація Крашевського тощо.

Так історично склалося, що Житомирщину з Польщею пов’язують давні міцні зв’язки. І в наші часи саме тут проживає найбільша — і одна з найактивніших — польська громада України. Саме на Житомирщині завдяки зусиллям відомого поета і журналіста Валентина Грабовського ще за часів СРСР була утворена чи не вперше в Україні обласна організація Спілки поляків. Саме в Житомирі утворився й багато років процвітав міжнародний мистецький фестиваль «Веселка Полісся». При організації заходу Світлана Миколаївна була у Валентина Грабовського активною помічницею. Про це теж розповідала Світлана Миколаївна у Плоцьку. А наша землячка, викладач музичного училища, співачка й композитор Ірина Навоєва заспівала гімн «Веселки Полісся»:

«Веселка Полісся»
єднає серця,
«Веселка Полісся»
вітає гостей:
Народи, ми спільним
корінням ростем!

Пісня, вірші до якої написала Світлана Штатська (Гресь), а музику — Ірина Навоєва, потонула в зливі оплесків. А коли господарі дізналися, що житомирська поетеса нині є директором обласного літературного музею, до розмов додалися ще й інші теми.

— Я була вражена шанобливим ставленням усіх поляків і польської держави до свого минулого, до культури, — розповідає Світлана Миколаївна. — Місто Плоцьк — невелике, лише 127 тисяч населення. Але воно гідно утримує відомий в усьому світі польський національний ансамбль «Мазовше». Велике захоплення викликав і музей, — продовжує пані Світлана — Він має найбільші оглядові зали серед інших музеїв Європи. Тут є все: і таблиці та стенди для експонатів, і добре облаштовані стародавні майстерні — столярна, шевська тощо. І навіть місце для першого міського трамваю у виставковому залі знайшлося!.. До речі, про пошанування культури й історії свідчить і те, що зарплата музейного працівника в Польщі вища, ніж ставка учителя в Англії...

Фото Ярослави ГапоновоЇ.