Усі полотна — художнє осмислення війни, розпочатої росією проти сусідньої держави, та подвигу ЗСУ і всіх, хто воює за суверенітет і територіальну цілісність України. Хто зі зброєю в руках, хто з пензлем, хто з диктофоном і фотоапаратом.

«Художні виставки сьогодні — це потужний мистецький фронт, на якому б’ються серця українських художників в унісон з бійцями, а їхні роботи проймають нас і спонукають робити добрі справи. В різних містах України проводяться благодійні аукціони, наші майстри і молоді художники волонтерять, задіяні у численних імпрезах у різних містах Європи!» — розповідає Валентина Слобода.

Керівник проекту «Нескорена Україна», голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський зазначає, що цьогоріч маріупольському відділенню НСХУ виповнюється 30 років, але окупація розбомбленого міста рашистами не дає можливості відзначити цей ювілей у рідному місті. До того ж війна скорегувала теми, з якими митці готувалися до свята — після «визволення» Маріуполя російськими військами, які вбили десятки тисяч містян, на полотнах переважають фарби тривоги, суму і ненависті до ворога.

Картини «Плач Маріуполя» Павла Пономаренка, «Маріуполь. Нескорене місто» Сергія Папроцького, «Маріуполь. Вулицями старого міста» Володимира Харакоза, «Хліб. Дівчина на танку», «Поранене місто» Олександра Лук’янова, що ввійшли до циклу «Маріуполь — душа України», — ще один доказ військових злочинів рф, що має на меті знищити нашу державу та всіх українців.

Лауреат мистецької премії імені Ф. Решетнікова Михайло Кублик намалював одну з найтрагічніших робіт у своїй творчій біографії — знищення авіабомбою маріупольського драмтеатру, під завалами якого загинули дорослі та діти.

Увагу відвідувачів виставки привертає полотно відомої київської художниці Марини Соченко «Молитва за Маріуполь» (на знімку). «Почала працювати над картиною, коли тільки розгорталися страшні бої за Маріуполь, — каже Марина Соченко. — Вдома знайшла невелике полотно, фарби. Не могла ночами спати, серце боліло за тими, хто страждав і гинув під російськими обстрілами, за наших бійців. На картині намалювала захисників Маріуполя — легендарних азовців. У центрі шеренги — три командири «Азову»: Прокопенко, Волиновський і Калина. Це наші Герої. Про їхній подвиг має знати вся Україна, весь світ».

Наразі художниця працює над новою картиною, присвяченою розбомбленому, але нескореному місту біля моря — «Я — Маріуполь».

У рамках художньої виставки презентовано також музичний проект «Oberig Ukraine» під керівництвом Олеся Журавчака, де поєднані музичні народні інструменти з сучасним роковим гітарним саундом.

«Прекрасна. Незламна. Вільна духом. Сильна. Нескорена. Стародавня. Глибока. Ніжна. Рідна. Країно моя! Ми і є Україна!», «Чесно кажучи, я давно не відчувала такої гами емоцій — від гіркоти до піднесення... Дуже вчасна, дуже потрібна, дуже професійна, продумана подія», — діляться у соцмережах думками від побаченого на виставці, що відкрилася за сприяння Міністерства оборони України, кияни.

Фото Георгія Лук’янчука.