Водночас Туреччина підтримує план ООН щодо вивезення зерна з портів України, повідомляє інформаційне агентство «Анадолу». Воно наводить слова міністра про те, що Туреччина докладає багато зусиль до якнайшвидшого врегулювання продовольчої проблеми. І не припиняє активного дипломатичного спілкування з цього питання як з Україною, так і з росією. Серед пропозицій, що знайшли розуміння і в ООН, - створення Моніторингового центру в Стамбулі, а також «коридору безпеки» для суден з українським зерном безпосередньо за межами територіальних вод України.

Мевлют Чавушоглу сказав, що Анкара уважно ставиться до кожного сигналу української сторони про завантаження російських суден зерном в її портах. «Ми з усією серйозністю розглядаємо і вивчаємо кожен сигнал, що надходить. Інформуємо з цього питання й українську сторону. Насправді моніторинг дуже простий. І ви також можете його здійснювати. Для цього достатньо завантажити на гаджет додаток вартістю 5-6 доларів. Це дозволяє відстежувати судноплавство, отримувати інформацію про те, з яких портів виходять вантажні кораблі та їх вантаж. Для цього не треба бути держчиновником. Доступ до такої інформації може отримати кожен...» - зазначив Мевлют Чавушоглу.

І додав, що після отримання сигналу з України про завантаження російських суден українським збіжжям «Туреччина вивчає інформацію про країну-виробника, про порт, де це відбувається. Ми ретельно перевіряємо - чи вироблена ця продукція у росії. Туреччина не допустить незаконної торгівлі українським зерном чи будь-якою іншою продукцією з боку будь-якої країни, зокрема росії. Ми також самі не приймемо такі товари. Рішуча позиція Туреччини та її державних структур із цього питання незмінна», - підкреслив міністр.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс наголосила, що блокада росією морських портів України може мати найнегативніші наслідки для усього світу. Бо якщо зерно не вивезти з портів України, то в багатьох країнах настане серйозний голод. «Зернова криза має бути вирішена не пізніше наступного місяця. Інакше виникнуть дуже згубні наслідки. Для цього дуже важливо не тільки створення, а й забезпечення безпечних морських коридорів для суден з українським зерном», - зазначила представниця уряду Великої Британії.