На знімку: віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розплакалася, коли дізналася про те, що Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС. «Це настільки круто, що нема чого і додати! Залишу просто фото!», - написала вона в Фейсбуці.

Це рішення напевно увійде до новітньої історії нашої держави, адже воно є підсумком тридцятирічної історії євроінтеграції України.

Водночас є підозри, що рішення, яке так сильно чекали в Україні та Молдові, було узгоджене заздалегідь. Про це свідчить і спільне відео міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та очільника європейської дипломатії Жозепа Борреля, яке поширили одразу після оголошення інформації про надання статусу кандидата, і численні повідомлення від лідерів ЄС, які відразу з'явилися на їхніх сторінках у Твіттері українською мовою. Так, президент Європейської Ради Шарль Мішель написав: "Історичний момент! Вітаю Володимира Зеленського та Маю Санду, а також народи України і Молдови. Наше майбутнє - разом!"

Жозеп Боррель також написав з цього приводу твіт українською: «Україна переможе. Європа переможе. Сьогодні розпочинається довгий шлях, який ми долатимемо разом. Народ України належить до європейської родини. А майбутнє України - у ЄС».

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс відзначив, що це - "насправді історичний день для України та Молдови! Це є відображенням їхніх сильних та законних прагнень до вступу в ЄС. Вони мають право вирішувати свою долю самостійно. І це - бути частиною Європи. Вітаю!"

"Україна - це Європа", - додав до їхніх слів лідер латвійської дипломатії Едгарс Рінкевичс.

"Ми відкриваємо новий етап для України, для Молдови, для Європи. Це історична мить", - підтвердив теж українською у своєму Твіттері президент Франції Емманюель Макрон.

Тим часом в Україні уже готуються до складного шляху до членства, який передбачає чимало реформ та складних рішень. Генеральна директорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк в ефірі телемарафону відзначила, що очікуваний термін вступу України до Європейського Союзу - 2029 рік, передає Укрінформ.

"Раніше - малоймовірно через ту величезну кількість законодавства, яке потрібно прийняти та імплементувати. Ми повинні жити за європейськими законами", - сказала вона.

При цьому Наталія Форсюк уточнила, що відкриття переговорних процедур стосовно членства України в ЄС очікується на початку наступного року.

За словами гендиректорки, набуття Україною статусу кандидата в члени Євросоюзу юридично закріплює європейську перспективу та відкриває доступ до структурних фондів. "Доступ до коштів цих фондів мають лише країни - кандидати в члени ЄС, гроші надаються на пільгових умовах, практично безкоштовно... Статус кандидата посилить позицію України в мирних переговорах", - наголосила вона.

Тож попереду нас чекає ще довгий і складний шлях реформ, що, втім, не применшує ваги й цінності досягнення кандидатського статусу.

До речі

Перед початком засідання Європейської Ради відбувся саміт Західні Балкани - ЄС, який виявився дуже драматичним. Адже зустріч глав держав і урядів країн - членів Євросоюзу та країн Західних Балкан завершилася без конкретного прогресу. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Австрійське агентство преси (APA).

"Саміт глав держав і урядів ЄС із Західними Балканами завершився без конкретного прогресу. Відкриття переговорів про вступ з Північною Македонією та Албанією блокується і надалі, що підтвердив у четвер високопосадовець ЄС після майже чотиригодинних обговорень у Брюсселі. За його словами, не відбулося і зближення із Сербією у суперечці щодо імплементації санкцій ЄС проти росії", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, розчарований прем'єр-міністр Албанії Еді Рама іронічно заявив: "Ми збираємося продовжити наш шлях. У цьому немає сумнівів. Гадаю, ми будемо в ЄС. Сподіваюся, до наступного століття. Але точно будемо в наступному столітті". Він висловив розчарування, що 26 країн опинилися у заручниках однієї держави-члена і не змогли розблокувати початок переговорів про вступ Північної Македонії та Албанії. Еді Рама закликав ЄС змінювати процес прийняття рішень, бо нинішній, за його словами, підриває довіру до ЄС.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Ольги СТЕФАНІШИНОЇ.