Цунамі у 78 відсотках випадків може виникнути в разі сейсмічної активності, у 10 відсотках - спровоковані вулканами та зсувами, і лише у двох відсотках - погодними умовами.

Як повідомляють грецькі ЗМІ, найбільш смертоносне в історії людства цунамі сталося у 2004 році в Індійському океані. Через відсутність інформації про наближення високої і потужної хвилі до берегів 14 країн тоді загинуло майже 230 000 осіб. У 2011-му цунамі в Японії стало причиною загибелі 18 тисяч чоловік. «Цунамі 2004-го і 2011 років були першими дзвіночками для людства. Сьогодні світ у більшій безпеці. Але є прогалини в системі готовності до цього стихійного лиха, тому нам треба вдосконалювати систему попередження», - цитують ЗМІ слова експерта ЮНЕСКО з цунамі Бернардо Альягі.

За його словами, після трагедій 2004-го і 2011 років ЮНЕСКО провело роботи зі створення 12 центрів оповіщення, що охоплюють більшу частину Світового океану. В тому числі й Середземне море. Центри попередження створено в деяких країнах Північної Атлантики, а також включають п'ять регіонів Середземномор'я - Грецію, Туреччину, Італію, Францію та Португалію. «Ризик цунамі недооцінюється у більшості частин світу, включаючи Середземномор'я. Хоча в експертів немає сумнівів, що в Середземномор'ї воно буде. Питання не в тому, «якщо», а в тому, «коли», - попередив Бернардо Альяга.

І хоча програма ЮНЕСКО із забезпечення готовності до цунамі поширюється поки що на п'ять міст Середземномор'я - Марсель, Александрію, Стамбул, Канни та Ціпіону (Іспанії, неподалік від Кадіса), грецьким містам на узбережжі Середземного моря також треба працювати над системою оповіщення туристів і мешканців. Вона включає не тільки оголошення з гучномовців і повідомлень у WhatsApp або соціальних мережах, а й виготовлення відповідних табличок, планів і схем евакуації людей.

«Ми хочемо, щоб міста, для яких існує ризик, були на 100 відсотків готові до реагування на стихійний катаклізм. Якщо це локальне цунамі, в людей буде максимум 20 хвилин до удару першої хвилі. Друга, потужніша за першу, дійде через 40 хвилин. У всіх буде шанс врятуватися, але для цього треба провести навчання щодо забезпечення готовності й оповіщення, забезпечити усіх мешканців регіонів картами евакуації тощо», - наводять думку експерта ЮНЕСКО з цунамі грецькі ЗМІ.