Лідери країн Європейського Союзу 23 червня на саміті в Брюсселі підтримали надання статусу кандидата в ЄС для України і Молдови.

До набуття статусу кандидата на вступ в ЄС, Україна готувала енергетичну галузь до європейської інтеграції, поступово долучаючись до єдиного енергоринку ЄС.

В сфері газу: Оператор ГТС України, створений в 2020 році, подав заявку на вступ до європейської мережі операторів газотранспортних систем (ENTSOG) і здобув статус члена-спостерігача.

Єдиний ринок газу з країнами ЄС працює в Україні вже декілька років. Сьогодні в газотранспортній системи України наявний газ походженням з норвезьких, американських, катарських газових родовищ.

В сфері електроенергетики: з 16 березня ОЕС України було синхронізовано з європейською енергетичною системою (ENTSO-E).

Синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E має позитивний вплив на технічний, економічний та безпековий аспекти її роботи. Причому переваги відчуватиме як енергосистема України, так і європейські енергосистеми.

Технічний аспект: суттєво підвищується надійність роботи ОЕС України за рахунок можливості своєчасного отримання аварійної допомоги. Така допомога потрібна у разі виникнення дисбалансу в енергосистемі країни через аварійні відключення генеруючих одиниць. За потреби, Україна зможе також надавати аварійну допомогу європейським енергосистемам.

Економічний аспект: учасники ринку отримують можливість купівлі/продажу електричної енергії з/в енергосистеми європейських країн, а також резервів для регулювання частоти та потужності на ринку допоміжних послуг.

Україна вже сьогодні експортує електроенергію до Європи: понад 200 МВт до Польщі та близько 150 МВт до Молдови. Поступово Україна нарощуватиме обсяги поставок до країн ЄС.

При цьому переважна частина електроенергії, що виробляється в Україні - не містить вуглецевого сліду, а значить відповідає європейським кліматичним вимогам. У 2021 році понад 70% загального виробництва електричної енергії в Україні становила частка АЕС, ГЕС, ГАЕС та ВДЕ.

З позиції безпеки: створивши можливість здійснення імпорту з країн ЄС, Україна забезпечить себе електроенергією в періоди дефіциту на внутрішньому ринку. В свою чергу, експортуючи електроенергію в ЄС, Україна сприяє зниженню залежності країн Європи від російського газу.

За оцінками Міненерго, електроенергія з України може замістити близько 17% російського газу, що експортується до ЄС.

Також зі статусом кандидата в ЄС Україна зможе отримувати фінансову допомогу від ЄС, зокрема залучатиме кредитний ресурс для системного відновлення енергетичної інфраструктури, грантові кошти для здійснення заходів з декарбонізації, зокрема енергозбереження; буде зрозумілішою та привабливішою для інвесторів, адже матиме зобов’язання повністю адаптувати енергетичне законодавство до європейського.

Інформаційне управління