Перша програма передбачає надання безповоротних грантів на створення та розвиток переробних підприємств. «Це можуть бути підприємства у сфері деревообробки, меблевого виробництва, металообробки, агропереробки, виробництва будматеріалів… Держава надасть до 8 мільйонів гривень допомоги тим, хто вже має бізнес у сфері переробки, або хоче запустити нові проекти.», – повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши, що цей грант можна буде витратити на придбання обладнання, а головними вимога до отримувачів є створення не менше 25 нових робочих місць та сплата податків.

При цьому люди, які хочуть отримати грант, повинні представити «робочу ідею», чіткий бізнес-план та залучити власні кошти на свою справу. Умови спів фінансування передбачають, що власний внесок заявників має скласти 30 відосотків від вартості проекту. Водночас вони матимуть можливість додатково отримати доступний кредит за програмою «5-7-9» у розмірі до 16 мільйонів гривень.

Друга програма стосується розвитку ІТ-сектору та стартапів у сфері високих технологій. Що ми пропонуємо? Від 750 тисяч до 3,5 млн гривень для стартапів. За словами прем’єра, адмініструвати цю програму буде державний Український фонд стартапів, а головними критеріями для отримання фінансування є створення 5 робочих місць та акцент на розробці нових технологій і рішень.

Третя програма під назвою «Старт в ІТ» передбачає надання стипендій у розмірі до 30 тисяч гривень на навчання й отримання навичок молодшого розробника, дата-аналітика чи графічного дизайнера. При цьому кошти можна буде витратити лише на оплату школи чи курсів, які визначить Міністерство цифрової трансформації. Загальний бюджет програми складає 1,8 мільярдів гривень, тож їх має вистачити для навчання до 60 тисяч українців. Зауважимо, що ця програма не для студентів, і не для ІТ-фахівців, а для людей, які мають попередній досвід роботи, але хочуть опанувати нові навички для нової кар’єри.

«Загалом, шість грантових програм, які представлені цього тижня, – це основа нашого великого проекту «єРобота», який дозволить кожному, хто має бажання, навички та план, запустити власну справу, розширити свій малий або середній бізнес, а також розпочати нову кар’єру», – зазначив прем’єр, підкресливши, що програма «єРобота», яка об’єднує ці грантові проекти, – це перша з восьми ланок нової економічної стратегії та політики уряду. 

Ще одне питання, яке підняв Д. Шмигаль, стосувалося старту наступного навчального року. «Уряд рекомендує розпочати навчальний рік у школах із 1 вересня. В університетах ми рекомендуємо почати навчання з 15 серпня, за винятком перших курсів. Міністерству освіти і науки, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству розвитку громад та територій, ВЦА доручено забезпечити довезення дітей до шкіл, а також безпеку в закладах освіти», – сказав він. Водночас місцева влада повинна організувати регулярні навчання з евакуації учнів до сховищ та уроки безпеки, забезпечити освітні заклади тривожною кнопкою, а сховища – необхідними умовами для перебування та навчання.

Коли ж ідеться про заклади освіти на прифронтових та на тимчасово окупованих територіях, то там навчання й надалі буде проводитися в онлайн-форматі.

Кабмін підтримав рішення, за яким на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування будівництво індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків не вище двох поверхів (площею до 500 кв. метрів), господарських будівель і споруд , гаражів за рішенням замовника відповідно до містобудівної документації на місцевому рівні, а у разі її відсутності – відповідно до цільового призначення земельної ділянки, може здійснюватися замовником без отримання будівельного паспорту забудови земельної ділянки.