Посилення захисту державного кордону вимагає усунення перепон під час інженерного облаштування інфраструктури та виділення вздовж україно-російської та україно-білоруської ділянок додаткових земель для посиленого облаштування оборонних рубежів. У тому числі, й мінних полів.

З цією метою народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проект законодавчих змін щодо посилення державного кордону (№ 7475). Аргументація проста – нові реалії потребують удосконалення інструментів. А законодавство, на думку авторів цієї ініціативи, відстає від викликів. 

Згідно з законом, ухваленим ще в 2003 році, функцію координації діяльності військових формувань та правоохоронних органів держави, яка належить до захисту державного кордону на всій його протяжності й не залежить від кризових ситуацій, покладено на Державну прикордонну службу України. 

Ця функція потребує перегляду та детального законодавчого врегулювання з дотриманням принципу правової визначеності, зазначають народні депутати у пояснювальній записці до документа. На думку парламентаріїв, необхідно враховувати те, що на певних територіях, які прилягають до державного кордону, може бути введено особливі правові режими воєнного або надзвичайного стану чи може проводитися антитерористична операція. Також там можуть здійснюватися заходи задля національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії з боку російської федерації. 

У статті 2 закону про державний кордон встановлено, що його захист є невід’ємною частиною загальнодержавної системи національної безпеки та полягає у скоординованій діяльності військових формувань і правоохоронних органів держави, організація і порядок діяльності яких визначаються законом. Ця діяльність провадиться в межах наданих їм повноважень шляхом вжиття комплексу політичних, організаційно-правових, дипломатичних, економічних, військових, прикордонних, імміграційних, розвідувальних, контррозвідувальних, оперативно-розшукових, природоохоронних, санітарно-карантинних, екологічних, технічних та інших заходів. 

Тож відповідно до Стратегії національної безпеки, Стратегії забезпечення державної безпеки, Стратегії воєнної безпеки України для системного захисту від загроз держава створює систему ефективного управління та координації діяльності органів сектору безпеки і оборони, забезпечує розвиток та удосконалення загальнодержавної системи захисту державного кордону, скоординовує діяльність державних органів та військових формувань для системного розвитку інтегрованого управління кордонами. 
Для реалізації цих завдань парламентарії пропонують внести системні та взаємоузгоджені зміни до Земельного кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, законів про державний кордон, про державну прикордонну службу, про прикордонний контроль. Удосконалення торкнуться також законів про оборону, про виключну (морську) економічну зону, про природно-заповідний фонд, про правовий статус іноземців та осіб без громадянства та про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту. 

Законопроектом, зокрема, передбачається:

- Уточнити функції Держприкордонслужби щодо участі в обороні держави та упорядкувати механізми її реалізації.

- Здійснити перерозподіл повноважень складових сектору безпеки і оборони щодо координації їх спільної діяльності, пов’язаної з захистом державного кордону в мирний час, під час дії воєнного стану, а також в інших кризових ситуаціях.

- Врегулювати порядок та способи залучення військових частин і підрозділів Збройних Сил до виконання завдань з посилення охорони державного кордону та суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні в мирний час та в особливий період. 

- Закріпити на законодавчому рівні фактично існуючий комплекс заходів з прикриття державного кордону на певних ділянках, які здійснюються в разі реальних загроз нападу або збройної агресії проти України чи збройного конфлікту на державному кордоні, міжнародного збройного конфлікту.

- Усунути перепони для інженерного облаштування інфраструктури державного кордону на землях природно-заповідного фонду, а також виділити вздовж україно-російської та україно-білоруської ділянок державного кордону більшої частки земель для посиленого облаштування засобів захисту та оборони державного кордону (в тому числі мінних полів). 

- Спростити процедуру примусового видворення нелегальних мігрантів, які затримуються уповноваженими державними органами за незаконне перетинання державного кордону або інші грубі порушення законодавства, шляхом надання права ухвалення таких рішень відповідним державним органам (СБУ, ДМС, прикордонникам).

- Внести деякі інші зміни, які вбачаються актуальними з урахуванням практики застосування законодавства про державний кордон. Зокрема щодо унеможливлення зловживання процедурою набуття статусу біженця особами, яким заборонено в’їзд в Україну, або які становлять загрозу прикордонній безпеці. 

Народні депутати розраховують, що ці зміни допоможуть скоординувати діяльність Держприкордонслужби, Збройних Сил та інших складових сектору безпеки і оборони.