Горохове поле дало гарний врожай.

Нинішні жнива в області відчувають на собі всі особливості та виклики воєнного стану. Небезпека виходу в поля через мінування, відсутність ринків збуту продукції та низька ціна на неї, дороге пальне і його нестача - проблеми, які об'єднують аграріїв не лише півдня країни.

Багато хто бідкається, але є й ті, хто попри очевидні небезпеки працює, заздалегідь подбавши про жнива. Голова одного з СФГ на Миколаївщині Віктор Іванович ще взимку потурбувався про придбання пального. Й про техніку подбав. Вона в нього сучасна, найкращих виробників.

Упорався він і з вирішенням ще одного проблемного питання, яке нині тривожить сільгоспвиробників півдня країни, - відсутність складів для зберігання врожаю. Зрозуміло, що під час воєнних дій неможливо продати зерно за адекватною ціною. Тож кмітливий фермер заздалегідь побудував два комплекси із зберігання зерна та придбав полімерні рукави для нього. В один такий "мішечок" може вміститися до 200 тонн зерна, до того ж, стверджує Віктор Іванович, ризик розвитку грибків та шкідників зводиться практично до нуля. За нинішньої ситуації на внутрішньому ринку він зможе тримати вирощене до "кращих часів".

Віктор не лише дбає про нинішній врожай, а й взагалі про родючість землі. Тож до питання сівозміни підходить з практичного боку, використовуючи кращі теоретичні знання і технології. В господарстві півтори тисячі гектарів, на яких 450 - пшениця, 170 - ячмінь, є горох, соняшник, кукурудза. Горох висаджує не перший рік і не шкодує. Адже ця культура - гарна попередниця для інших. Після гороху земля аж пухнаста, готова до всіх інших сільськогосподарських іспитів.

Добрий господар землю не екзаменує. Він про неї дбає. Так, приміром, застосовує на полях соняшнику технологію ноу-тілл, тобто відмовився від оранки за допомогою традиційної техніки. В результаті поверхня залишається в нерухомому стані та покривається подрібненими пожнивними рештками. Завдяки діяльності корисних мікроорганізмів відбувається їх мінералізація та збільшення органічної маси у верхніх шарах. Це приводить до покращення структури ґрунту та підвищення природної родючості. Крім того, поверхня, покрита мульчею, краще зберігає вологу та запобігає ерозії.

Мінімізація обробітку ґрунту за системою No-Till може стати хорошою альтернативою традиційним технологіям для фермерських господарств, оскільки дає змогу знизити експлуатаційні та трудові витрати на сівбу та догляд за культурами без втрати врожаю, а також збільшити рентабельність. Технологію прямого посіву вибирають, тому що вона зупиняє ерозію ґрунту та відновлює родючість природним способом, що неможливо зробити при традиційній системі землеробства.

"Тут волога зберігається, бур'янів немає, а головне, що не змивається, не здувається вітром. Гумус бережеться. За три-чотири роки структура ґрунту геть змінюється. Вже черв'ячки в землі з'являються..." - ділиться Віктор Іванович. Отже, попри війну в господарстві сподіваються на гарні врожаї.

Фермер Віктор запроваджує новітні технології на своїх полях.

Одне з небагатьох господарств області, де утримують велику рогату худобу.

Фото автора.