Він повідомив, що під час саміту опинився у складній позиції, бо майже всі глави держав Європейського Союзу вимагали від нього, щоб Сербія нарешті визначилася - чи підтримуватиме політику росії, чи продовжуватиме свій інтеграційний шлях до ЄС, погодить зовнішню політику з політикою спільноти і приєднається до економічних санкцій проти рф.

«Ті, хто думає, що легко витримувати такий тиск, помиляються. Але такою є наша робота. Проте ми не повинні кидатися в іншу крайність і думати, що ми легко зможемо знайти інші ринки збуту для нашої продукції, або ми зможемо знайти кращих партнерів, ніж європейські, що ми можемо мати якийсь інший політичний шлях», - наголосив Вучич.

Президент зазначив, що добре знає: менше 50 відсотків громадян Сербії підтримують вступ країни до Євросоюзу. Тобто більшість - проти. Саме їм він нагадав, що в політиці має існувати раціональний підхід та прагматизм. А Сербська держава зараз отримує не просто гроші, а великі гроші, в основному від ЄС. «Ми маємо гроші завдяки величезній кількості інвестицій, які ми одержали здебільшого від країн ЄС, а також завдяки підтримці, яка надходить із Євросоюзу», - наводять слова Вучича сербські ЗМІ.

«Нагадаю, що понад 300 тисяч сербів зараз безпосередньо працюють в іноземних компаніях. Ще 500 тисяч економічно пов'язані з ними. Більшість цих компаній із країн ЄС. Якщо хтось не розуміє, наскільки важливим є для нас Євросоюз, я не можу цього змінити. Так само, як ЄС не бажає почути, наскільки для нас важливо самостійно приймати рішення про те, коли нам вводити санкції, а також наскільки для нас важливі відносини з Китаєм та росією», - звернувся президент до тих, хто виступає проти вступу Сербії в ЄС.

Александр Вучич повідомив, що Сербія буде вимушена відмовитися від закупівлі російської танкерної нафти і фактично підтримає антиросійські санкції. За його словами, Белграду треба буде терміново шукати заміну російській нафті поставками з інших країн. «Проблема полягає у тому, що великі зарубіжні компанії не імпортують до Сербії дизельне паливо і бензин. Це їм невигідно. Тому в новій ситуації залишається надія на власну нафтову компанію, якій належить нафтопереробний завод у Панчево, що вже працює на 100 відсотків своєї потужності. Проблемою є і відсутність у нас сховищ для нафти та нафтопродуктів», - зазначив президент. Він наголосив, що ці питання уряду треба вирішувати терміново.

Сербські ЗМІ повідомили, що Євросоюз на саміті у Брюсселі не ухвалив рішення про відкриття нових глав у переговорах про вступ Сербії до ЄС.