Втім, до порядку денного було внесено питання, що стало каталізатором відставки уряду - зняття болгарського вето на початок переговорів про вступ Північної Македонії до ЄС. Понад чотири години депутати сперечалися про те, робити це зараз, під час головування Франції у Раді ЄС, чи ще потримати владу Скоп'є, а разом із ним і Тирани, у підвішеному стані.

У документі, який Франція направила до парламентського Комітету із зовнішньої політики Болгарії, зазначалося, що «переговори про вступ закликають приділити особливу увагу захисту та недискримінації громадян із груп меншин та громад у Північній Македонії». Софії видали гарантії, що Рада ЄС уважно стежитиме за розв'язанням цього питання з боку Скоп'є, як і за проведенням у Північній Македонії важливих реформ та правових змін для її приєднання до Європейського Союзу, таких як судова реформа та боротьба з корупцією і організованою злочинністю. Північній Македонії необхідно буде виконувати і План дій стосовно захисту прав меншин у галузі недискримінації, боротьби з розпалюванням ненависті, освіти, ефективних заходів, механізмів звітування та визначення відповідальних за це державних установ. Реалізація дорожньої карти та Плану дій постійно відстежуватиметься та регулярно обговорюватиметься на міжурядових конференціях, присвячених процесу приєднання Північної Македонії до ЄС. Від неї також вимагатимуть досягнення конкретних результатів та сумлінного виконання двосторонніх угод, у тому числі Угоди про добросусідство з Болгарією від 2017 року та Софійської декларації від 2018 року.

Ці гарантії, які видала під час свого головування у Раді ЄС Франція, переконали 170 депутатів болгарського парламенту в тому, що Північна Македонія виконуватиме вимоги Болгарії. Вони проголосували за зняття вето на початок переговорів Брюсселя зі Скоп'є. Однак 37 були проти, 21 депутат утримався. Але більшістю голосів пропозиція було прийнято.

Це рішення парламенту Болгарії дає право уряду країни схвалити пропозицію про початок переговорів щодо вступу Північної Македонії до ЄС у рамках французького головування у Раді ЄС, яке триватиме до кінця першого півріччя, тобто до 30 червня цього року.