«Парламент має зробити «квантовий стрибок» за своїми процедурами. Якщо ми говоримо про реформу всієї країни, про економічні «квантові стрибки», про те, що після війни нам треба буде відновлюватися радикальними темпами, ми розраховуємо на великий економічний і соціальний ріст, вступ до Євросоюзу», — наголосив насамперед Перший віцеспікер і додав, що Верховна Рада України як відображення суспільства має на це реагувати, відповідаючи на всі виклики.

Олександр Корнієнко зазначив, що, певне, ніхто з «батьків-засновників, які писали Конституцію у 1996 році, не заперечуватимуть, що коли вони планували та проектували життя України, не очікували, що в цій країні буде війна, яка триватиме вже чотири місяці». «Відповідно, зрозуміло, що ані Конституція, ані законодавство не адаптовано та не включає якісні можливості, що країна може бути у воєнному стані місяцями», — зауважив він. 

«Поки невідомо, скільки ми ще житимемо у воєнному стані, тому актуальність питань сталості роботи влади, Парламенту, сталості основних документів під час війни та максимального їх захисту від будь-яких впливів, зростає», — акцентував Олександр Корнієнко, додавши, що такі питання є дискусійними та мають обговорюватися. 

Перший заступник Голови Парламенту заявив, що Верховна Рада України, з огляду на її особливий важливий статус єдиного законодавчого органу в країні, має шукати баланс в огляді питань, які виникають під час війни: «Якщо ми поставимо Парламент у якісь фізичні ризики, у нас буде просто вакуум влади. Між тим й іншим треба шукати баланс». 

«Ми знайшли баланс у Парламенті за рахунок політичного діалогу: постійно чинною Погоджувальною радою, коаліцією. Керівництво Верховної Ради України вклало сотні годин роботи, аби потім у залі засідань закони голосувалися швидше», — зазначив Олександр Корнієнко: «Коли одночасно у будівлі Парламенту перебувають 350-400 єдиних носіїв законодавчої влади, незамінних цієї миті, — це дуже великий ризик для держави, ми маємо про це пам’ятати та працювати, аби наші процедури враховували цей важливий фактор». 

До того ж, Перший віцеспікер висловив вдячність Програмі USAID RADA: Next Generation. Зокрема, за спільні партнерські проекти: «Ми дуже вдячні, що у ці непрості часи ви з нами, підтримуєте Парламент загалом, даєте нам можливість збиратися та формувати делегації. І ми відкриті до цих розмов, до перемовин, зокрема, у тому, що у нас ведеться дуже серйозна робота в межах Національної ради з питань відновлення». Він також повідомив, що працюють групи з питань реформування державного сектору, адміністративної реформи, публічного управління, парламентської реформи. 

«Розуміючи виклики воєнного стану, ми продовжимо парламентську реформу, щоби привести до ладу засадничі речі», — наголосив Олександр Корнієнко. 

Захід організовано за участю Верховної Ради України, Програми RANG та Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA), Центру політико-правових реформ. 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України