Делегація Парламентської Асамблеї ОБСЄ на чолі із Президенткою Маргаретою Седерфельт відвідала постраждалі від російських окупантів міста Київщини — Бучу та Ірпінь

Парламентарії побували на місцях масового поховання цивільних громадян, вбитих росіянами, зокрема, біля церкви Святого Апостола Андрія Первозванного та Всіх Святих у м. Буча, та побачили на власні очі наслідки панування «руського міра» — зруйновані будинки в Ірпені.


За словами Голови делегації, Президентки ПА ОБСЄ Маргарети Седерфельт, парламентарії вражені побаченим і це матиме суттєвий вплив на роботу та порядок денний чергової сесії Асамблеї, яка має відбутися наступного тижня.

«220 членів ПА ОБСЄ зберуться на щорічну сесію, де обговорюватимуть три законопроекти, які стосуються воєнних злочинів в Україні, того, що відбувається, що Україна абсолютно має право на свою землю, на свої території. Звичайно, все побачене й почуте буде внеском в ці дебати», — зауважила Маргарета Седерфельт.

Вона нагадала, що ОБСЄ як моніторингова організація «відстоює українську незалежність і право на свої міжнародно погоджені території, на свою землю» з 2014 року, коли росія незаконно окупувала Крим.

«І як ПА ОБСЄ, в якій 57 країн-членів, кожен парламентарій у своєму парламенті, ми доносимо правду про те, що відбувається. Це все свідчення того, що це беззаперечно війна росії проти України. Це має бути зупинено та має бути встановлено мир і всередині України, і довкола неї», — наголосила парламентарка та додала, що велике значення у врегулюванні таких питань має парламентська дипломатія, в яку великий внесок робить постійна делегація українських парламентаріїв у ПА ОБСЄ.

«Ми вважаємо, що треба вести переговори про мир на рівні парламентів. Хочу схвально відгукнутися про українську парламентську делегацію в ПА ОБСЄ. Вони дуже активно та наполегливо працюють, постійно акцентують увагу на територіальній цілісності України, на тих проблемах, які переживає зараз Україна. Їх голос дуже чутний. Це надзвичайно важливо для того, щоб Україна була побачена й почута у світі», — зауважила Маргарета Седерфельт.


Щодо відновлення роботи програм ОБСЄ в Україні Президентка Асамблеї зазначила, що таке рішення ухвалюється повним консенсусом всіх держав-членів.

«Ми дуже би хотіли, щоби програми продовжувалися в Україні. Але голосування проходить на рівні держав-членів. Одне заперечення — росія. Одна держава проти та це не може бути проголосовано», — закцентувада Маргарета Седерфельт, додавши однак, що у організації є велике бажання повернути ці програми, тому потрібно над цим питанням працювати далі.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України