Київ також просить поставити систему протиракетної оборони NASAMS. Вона здатна вражати цілі на відстані понад 150 кілометрів. Проте українські військові для роботи із цією системою мають пройти відповідне навчання.

Своєю чергою очільник МОУ Олексій Резніков зазначив: якнайшвидше розгортання ефективної системи ППО/ПРО в Україні — додаткові 500—1000 кілометрів безпеки для кожного європейського міста. Мовляв, цей наочний і логічний крок має бути закріплений у стратегії НАТО.

Тим часом зростає загроза втягування білоруської армії у війну, що веде рф проти України. Президент Володимир Зеленський заявив, що мінськ втягують у війну активніше, ніж на початку повномасштабного вторгнення, і що у кремлі вже «все вирішили». Він звернувся до громадян білорусі і висловив упевненість, що народ рб підтримує Україну, а не війну.

Головне управління розвідки МОУ вважає, що москва хоче спровокувати мінськ на воєнні дії в Україні. Загроза нападу армії білорусі спільно з російськими військами з півночі залишається одним з основних факторів, який вимагає від ЗСУ тримати достатні сили для відсічі потенційного удару, а від розвідки — вкрай уважно відстежувати всі дії ворога. Водночас нині армія лукашенка тримає лише сім батальйонів, які зараз на ротаційній основі розміщуються біля наших кордонів. А час, необхідний для розгортання ударних сил, становить 3—4 тижні. Про це днями повідомив представник ГУР МОУ Вадим Скібіцький.

За його словами, зараз окремі підрозділи спецпризначення рф разом із підрозділами сил спеціальних операцій білорусі проводять спільні навчання з відпрацюванням дій на територію України. Тренування відбуваються по всій лінії кордону. Аналогічна програма тренувань спостерігалася протягом усіх попередніх спільних навчань армій білорусі та рф. Саме тому головна загроза полягає у діях диверсійно-розвідувальних груп. Водночас ведення наступальних бойових дій білоруськими збройними силами самостійно розглядається як вкрай малоймовірна.

Характер навчань, які вже з травня ніяк не можуть завершитися, а також підготовка мобілізаційних ресурсів, як і створення територіальної оборони, на думку ГУР МОУ, типові для літнього періоду.
Щодо резервів армії рф, то їх оцінено у 45—55 батальйонних тактичних груп, які можуть бути перекинуті на більш важливі чи загрозливі напрямки бойових дій, а проти України зараз діють 105 БТГр. Тобто у резерві перебуває третина від всіх російських військ.