Олена ШУЛЯК, народна депутатка, голова партії «Слуга народу», заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

— За часів Незалежності України наша Конституція змінювалась не раз. Єдине, що не змінювалось, — усвідомлення того, що основний закон — це чітко сформульовані правила поведінки громадян, органів влади і загалом суспільства, які забезпечують існування держави.

Ці правила складні та мають властивість вести суспільство до одного-єдиного правильного знаменника. Наче правила дорожнього руху, писані гіркою практикою.

Згадайте, як у 2010 році екс-президент Янукович скасував конституційну реформу 2004 року, і з парламентсько-президентської республіки ми де-факто стали президентською. Така «помилка на дорозі» вартувала нам величезних втрат.

Найголовніше у Конституції — це правда реальних дій. Державна програма базується тільки на принципах правди, інакше бути не може. Недаремно клятву під час інавгурації керівники держав дають, поклавши руку на Біблію або Конституцію.

У Конституції відсутні жодні агресивні чи непопулярні дії. І цього немає в конституціях інших держав. Адже народ повинен жити в мирі, злагоді і згідно з поглядами та прагненнями громадян. Саме тому свого часу в основному документі були прописані прагнення України до НАТО і ЄС. Українці чекали на це не один рік.

Проте, на жаль, історія знає й темні сторінки, де є чітка розбіжність між писаним на папері найвищого рівня і реальними діями. Сьогодні ми переживаємо саме такий час, коли папір, на якому написано закони країни-агресора росії, цінніший за зміст тих законів.

Придністров’я, Грузія, Сирія, а тепер і Україна. росія порушує суверенність держав, принципи демократії, право на свободу слова, вибору. Постійно порушує права людини як щодо своїх громадян (численні затримання активістів), так і за межами своєї держави. Відомо безліч випадків тиску на кримських татар, а сьогодні й на мешканців тимчасово окупованих територій.

Але нам вже немає сенсу говорити про росію, путін поклав свою державу на дно. Натомість Україна прямує до світлого майбутнього завдяки дотриманню загальноприйнятих принципів розвинутих країн світу. На цьому шляху нам необхідно забезпечити для суспільства виконання прийнятих законів і йти правдивим шляхом до створення міцної європейської дер-
жави.

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, народна депутатка від фракції «Європейська солідарність», голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС:

— Автор першої у світі Конституції Пилип Орлик казав, що «хоч би які великі були московські насильства, вони не дають москалям жодного законного права на Україну».

У цих словах велика суть — насильство ніколи не важить більше, ніж право. Ця істина, закладена в засадничих статтях нашої Конституції, стосується не лише міждержавних стосунків, а й співжиття звичайних людей. Ідеться про свободу та рівність, що такі притаманні українцям і такі чужі росіянам.

Усі московські війни та репресії проти України були спрямовані на знищення саме цього гену волі, на забуття нами свого найціннішого привілею, щоб зробити нас покірними і не допустити поширення свободи далі. Росіяни заздрять вільним людям, а їхня країна не витримує конкуренції поруч із такими. Сама думка про те, що сусід не мусить цілувати руки хазяїну, що сусід живе краще і має гідність, — розлючує московитів. Вони не здатні бути вільними і нести відповідальність за своє життя, тому знищують усе краще за себе, до чого дотягуються. Ось чому вони з такою ненавистю погрожували спалити нашу Конституцію на Майдані Незалежності. Вони хочуть забрати в нас привілей, якого самі не мають.

День Конституції — гарна нагода задуматися над цим та усвідомити велику цінність і, попри всі наші проблеми з правосуддям, вагу Основного Закону України. Хай там як, а українці не терплять кривди. Наївно вважати, що саме лише ухвалення якогось документа автоматично боронить права людей. Але три революції і новітня національно-визвольна війна роблять із Конституції щось більше, ніж текст на папері. Наші права увиразнюються, коли їх є кому боронити. З абстрактного вони стають матеріальним і роблять ще глибшою описану вище прірву між нами і ними.

Справжня незалежність — не даність. Ми боремося за неї дуже довго і як ніколи близькі до мети. Створюючи на початку минулого століття Карпатську Січ і підтримуючи національний дух на Закарпатті, мій дід лише мріяв про Конституцію України. Батько працював над її творенням. Я ж тішуся, що свого часу мені вдалося докластися до змін у цьому документі щодо незворотності європейського та євроатлантичного шляху. Ми відіб’ємося від ворога і станемо частиною вільного світу, бо наші права сильніші за будь-яку зброю.

Михайло ЦИМБАЛЮК, народний депутат від фракції «Батьківщина»:

— Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Це стверджує 21 стаття Конституції України — одна з найголовніших і найбільш визначальних статей Основного Закону нашої держави.

Адже, без жодного перебільшення, можна стверджувати, що основна мета Конституції — це робити українців щасливими, гарантувати нашу безпеку, свободу, розвиватися, творити, досягати успіху, бути Вільним і Гідним. Бо щастя, як багатокомпонентне поняття, є невід’ємним правом кожного громадянина.

Конституція у різних аспектах гарантує нам це право і дає змогу його реалізувати. Саме тому наш головний обов’язок — неухильно дотримуватися її приписів. Тільки так ми зможемо забезпечити подальший розвиток України як демократичної, сильної, а головне — правової держави.

Дорога до справжньої свободи і демократії ніколи й у жодній країні не була легкою. І Україна не виключення: навіть зараз сотні тисяч українців щодня виборюють кожному з нас право на незалежність, ба навіть просто бути українцем. Хтось це робить зі зброєю в руках у протистоянні з російським агресором, хтось — волонтерською, громадською, науковою, дипломатичною чи політичною діяльністю, а хтось, нібито банальним, але таким важливим нині принципом — дотримуватися законів.

Бо ми — нація, яка бореться за своє право жити в розвиненій та правовій державі. Нація, яка омиває свій шлях до Перемоги кров’ю, потом і сльозами своїх найкращих представників. Але нація, яка неодмінно переможе і буде успішною!

Конституція — це дороговказ нашої державності, демократії і соборності. Верховенство права та захист свободи і гідності людини — той фундамент, на якому повинно ґрунтуватися сьогодення українського суспільства.

Вірю, що нам під силу збудувати державу, в якій будуть створені умови для всебічного розвитку людини, де б панували гуманізм, демократія і справедливість, а матеріальний достаток співвідносився із кількістю та якістю праці кожного.

Ми разом є творцями її історії. І в наших із вами руках — чи будуть реалізовані ті принципи, що несе в собі наш Основний Закон, чи стануть молоді покоління українців сильними та яскравими творцями завтрашнього дня України, Європи та світу...

Тарас БАТЕНКО, народний депутат, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє»:

— 28 червня 1996 року Верховна Рада, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави та спираючись на багатовікову історію українського державотворення, прийняла Основний Закон незалежної України — Конституцію України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Конституція увійшла в життя українців як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Цьогоріч ми відзначаємо 26 років з дня прийняття Конституції України, і в ці дні Конституція, як оберіг державності, дається нам, українцям, дуже дорогою ціною — ціною життя цивільного населення та українських військових, тисячами скалічених та навіки зламаних людських доль.

Україна потерпає від російської агресії, але її вірні сини та доньки безстрашно та мужньо боронять свою Батьківщину! Адже немає більшої цінності для українця, ніж радість життя на вільній землі!

Шановні українці, в цю нелегку днину для кожного з нас від імені депутатської групи «Партія «За майбутнє», дозвольте привітати вас з визначним державним святом — Днем Конституції України!

Олег КУЛІНІЧ, народний депутат, голова депутатської групи «Довіра»:

— Конституція — це основа суспільних відносин, законності, правопорядку і дотримання прав людини на нашій землі. Cаме завдяки дотриманню її норм ми змогли зробити важкі, але дуже важливі кроки в бік демократії, верховенства права, боротьби з корупцією, формування громадянського суспільства. Ці кроки дають нам змогу зараз говорити про європейський вибір і європейську перспективу.

Нині, в умовах війни, ми бачимо, яка прірва пролягає між Україною, з одного боку, та росією і білоруссю — з другого. Ми одночасно розпочали нашу незалежну історію після розпаду радянської імперії, але відтоді у цих країнах мало що змінилося: диктатура, відсутність у громадян реального права голосу, порушення демократичних прав і свобод. Це і є однією з глибинних причин війни, адже російський і білоруський диктатори не можуть змиритися з тим, як далеко відірвалася Україна цивілізаційно, ментально, а з європейською інтеграцією — поступово ще й економічно.

Радянська імперія у вигляді її правонаступниці росії робить усе, щоб цього не допустити. Але в них нічого не вийде.

У першу чергу тому, що сам український народ уже зовсім інший. Він не сприймає диктатуру і сам робить головний вибір, за нього це не вирішують вожді. Він ніколи не віддасть свою свободу і не поступиться своїми правами. А величезна роль у цьому саме нашої Конституції, яка стала не формальним документом, а дієвим запобіжником від повернення в радянське минуле.

Тож пишаймося нашою Конституцією і поважаймо її! Крок за кроком рухаймося до того, щоб кожна її норма була втілена в життя! Зі святом, дорогі українці!

Кіра РУДИК, народна депутатка України, голова партії «Голос»:

— За чотири місяці повномасштабної війни з росією про цінності, які записані в Українській Конституції, дізналися сотні мільйонів людей по всьому світу. Демократія, права людини, правова держава, рух до Європейського Союзу та НАТО — це не абстрактні слова в Основному Законі. Це історичні прагнення та цілі українців.

Так, Українська Конституція — історичне волевиявлення українського народу, що ставить на меті бути частиною великої європейської демократичної родини. Прагнення, заради якого під час священної війни проти російських загарбників мільйони українців готові брати до рук зброю та знищувати окупанта, волонтерити, працювати на потреби фронти і тилу.

У ці історичні місяці Конституція стала символом того, що в українців слово не розходиться з ділом. І це зараз бачить увесь світ. Ми будемо демократичною та успішною державою. Ми будемо в ЄС та НАТО. Усе, чого прагнуть українці, здійсниться. За це ми платимо дуже велику ціну, але невпинно рухаємося до нашої Перемоги. І розуміння нашої мети, записаної в Основному Законі, нам тільки допомагає. З Днем Конституції!