Після закінчення саміту G7 у баварському Ельмау від його учасників пролунали конкретні висловлювання щодо захисту довкілля та продовольчої безпеки. Приміром, канцлер ФРН Олаф Шольц запевнив Україну в підтримці провідних демократичних економічних держав: "Група семи" підтримує з Україною тісний зв'язок і непохитно стоїть на її боці. Ми підтримуємо країну в її обороні і пропонуємо їй перспективи на майбутнє", - заявив Шольц в Ельмау 28 червня.

Канцлер говорив про важливість саміту G7 нині, в цей особливий час. Зустріч, за його словами, продемонструвала вражаючу єдність і рішучість протистояти російській агресії. "Росія перебуває у стані війни з Україною уже 125 днів", - сказав Шольц. Він зазначив, що, будучи групою економічно сильних демократичних держав, G7 засуджує цю нещадну війну.

На триденному саміті країни G7 ухвалили резолюції з основних проблем, зокрема, кліматичної, а також продовольчої кризи, котра насувається. Шольц підтвердив головну мету G7 - знизити залежність від нафти і газу росії та сприяти розширенню використання відновлюваних джерел енергії та захисту клімату.

У боротьбі з голодною кризою, котра насувається, країни "Групи семи" зобов'язалися додатково спрямувати 4,5 млрд дол. США на забезпечення глобальної продовольчої безпеки країн G7. Провідні демократичні економічні держави також виступили із заявою, у якій закликали росію припинити блокаду українських портів без будь-яких умов.

Берлін.