У фокусі уваги культура, освіта та політичні погляди української еліти доби козацької держави — Гетьманщини.

Чому вирішили показати добу Мазепи, музейники пояснили дуже просто. Адже саме Іван Мазепа став одним із найпомітніших символів антиросійськості після Батуринської трагедії 1708 року, коли московити вирізали ціле містечко. Фактично те саме вони чинять і нині, в період повномасштабної російсько-української війни.

Загалом наповнені історією три зали — це про одну із перших конституцій у Європі, яку вже в екзилі складав Пилип Орлик і де чітко закріплено головні принципи розбудови української держави. Цей документ також вказує на витоки козацької політичної культури із традицій Речі Посполитої, спільної держави поляків, українців та литовців, які й тепер стали пліч-о-пліч з нами у цій нелегкій боротьбі. Тут монарх не був деспотом, а обирався і був підпорядкований народу. Виставлено також чимало свідчень про переможну битву під Конотопом Івана Виговського. Є артефакти, що стосуються доби Богдана Хмельницького. Експонати також розповідають про Гадяцькі угоди і про те, що для перемоги над московитами треба зброя і гроші.

Ще однією особливістю і відмінністю, яка вирізняла нас навіть у ті давні часи, було те, що в Україні жінка мала фактично такі ж права, як і чоловіки. І це добре видно на прикладі матері Івана Мазепи Марії Магдалини. На виставці представлено чимало вкладів, що їх зробила ця видатна жінка для українського культурного й історичного надбання. Є також дорогоцінні вклади митрополита-реформатора Петра Могили.

До речі, на виставці можна побачити й пергаментну грамоту-унікат про підпорядкування Київської митрополії Вселенському патріархові, що ще раз засвідчує: Київська метрополія ще в ті часи була визнана Вселенським патріархом, а от попи московського патріархату є самозванцями.

Словом, незважаючи на те, що Україну не раз розграбовували і намагалися знищити, маємо змогу бачити українські високохудожні шедеври і простежити непереможне прагнення наших співвітчизників бути незалежною цивілізованою європейською державою.

Виставка діятиме у Скарбниці Національного музею історії України (вул. Лаврська, 9, корпус 12) впродовж двох тижнів. Проте відвідати її можна буде лише у складі екскурсійних груп.

Екскурсії проводяться із середи по неділю з 10.00 до 17.00 щогодини. Попередня реєстрація за телефоном (044) 280-13-96.

На знімках: під час відкриття виставки.

Фото автора.