Про це повідомляє Укрінформ.

Як зазначається у прес-релізі ЄСПЛ, окрім цієї справи, наразі суд розглядає п'ять міждержавних справ, порушених Україною проти російської федерації. Крім того, вказується, що на його розгляд подано майже 8500 індивідуальних заяв, пов'язаних з подіями в Криму, на сході України та в Азовському морі.

У поданій до ЄСПЛ повній заяві уряд України стверджує, що російська федерація незаконно вдерлася на територію України і що вторгнення та окупація окремих частин цієї території продовжується. За даними українського уряду, російська федерація здійснює цілеспрямовані, невибіркові та непропорційні напади на цивільних осіб та їхнє майно по всій території України, порушуючи всі чинні норми міжнародного права. Він стверджує, що ці напади здійснювалися і продовжують здійснюватися російськими військовими та/або сепаратистами чи іншими нерегулярними воєнізованими формуваннями під контролем росії.

Також український уряд стверджує, що під час цих нападів десятки тисяч мирних жителів були поранені, вбиті, ув'язнені або зникли безвісти, сотні тисяч людей бачили, що їхнє майно чи будинки були зруйновані, мільйони людей були переміщені всередині країни чи були змушені залишити Україну, а тисячі підприємців та юридичних осіб втратили свою діяльність та майно.

Російська влада не проводила ефективного розслідування цих подій і що кожна з них відбувалася під чітким керівництвом і контролем російської влади на найвищих рівнях, аж до президента держави-відповідача, - йдеться у повідомленні ЄСПЛ.

Зазначається, що стосовно своїх звинувачень український уряд стверджує, що російська федерація несе відповідальність за численні порушення Європейської конвенції з прав людини за статтями, які гарантують право на життя, заборону катувань і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження, заборону рабства та примусової праці, право на свободу та безпеку, право на повагу до приватного життя, свободу релігії, висловлювання поглядів, зібрань та об'єднань тощо.

ЄСПЛ отримав повну форму заяви у цій справі 23 червня. Відповідно до пункту 1 правила 51 Регламенту ЄСПЛ (розподіл заяв та подальша процедура) голова Суду передав справу до четвертої секції та передав заяву державі-відповідачу, йдеться у повідомленні.