Таку гучну назву цій високій зустрічі дали передусім через те, що лідери країн - членів Альянсу спромоглися досягнути кількох справді доленосних рішень. По-перше, вдалося подолати вето Туреччини на вступ Швеції та Фінляндії. По-друге, затверджено нову концепцію безпеки, яка визначає росію головним ворогом. Й по-третє, яке витікає з другого, вирішено в рази підсилити східний фланг НАТО. Зокрема, збільшити контингент із 40 до 300 тисяч військових.

Не секрет, що рушієм цих змін в Альянсі стала війна, яку росія розпочала проти України. Тому чимало уваги учасники саміту приділили розгляду ситуації у нашій державі, сприяло цьому й звернення Президента України Володимира Зеленського.

Зокрема, глава держави нагадав учасникам саміту, що цілі росії відомі й очевидні. «Російське керівництво бачить світ по-іншому. Не так, як ви. Вони дивляться, наприклад, на Литву не як на члена вашого Альянсу, а як на республіку Радянського Союзу. Для нас вона незалежна держава і вже давно колишня республіка СРСР. Для нас це минуле, а вони розглядають її як можливе майбутнє, вони знову хочуть її поневолити. Вони так дивляться. І так само - на кожну державу, яка є сусідкою росії. На кожну державу, яка була колись у сфері впливу москви», - заявив Володимир Зеленський.

Президент також вказав на те, що лише зараз НАТО визначило росію своєю головною загрозою, тоді як для самої росії НАТО ворог уже давно. «І на цьому побудована ідеологія росії, це відбивається на сто відсотків у її пропаганді, це її завдання - зламати вас, тиснути на вас. І дивує, що триває робота пропагандистів, російського телебачення у деяких ваших державах! Це не про свободу слова. Це конкретна підготовка війни проти вас, причому всередині ваших держав», - зазначив він.

Водночас, за словами Володимира Зеленського, допомогти Україні зараз закінчити цю війну перемогою на полі бою, тобто дати реально сильну відповідь на дії росії - це те, що потрібно і нам, і всьому Альянсу, усій євроатлантичній спільноті. «Якщо ви справді визначаєте росію своєю головною загрозою, ви маєте повністю підтримати її головну, першу мішень. Це не війна росії лише проти України, це війна за право диктувати умови у Європі. За те, яким буде майбутній світовий порядок. Тому підтримати саме Україну й саме зараз зброєю, фінансами й політично, такими санкціями проти росії, які зупинять її здатність оплачувати війну, - це абсолютна необхідність», - закцентував він.

Глава держави також заявив, що Україні потрібна сучасна протиракетна й протиповітряна оборона. «Надавши їх нам, ви можете повністю зламати тактику росії зі знищення міст і терору проти цивільного населення України. Це фундаментальна річ. Відстань від Києва до Мадрида менша, ніж дальність тих ракет, які застосовуються сьогодні проти нас. Хіба може одна держава відповісти на таку загрозу без допомоги партнерів? Ви можете надати цю допомогу. І ми вдячні за ту допомогу, яку ви вже надали», - розповів В. Зеленський.

У своєму зверненні до учасників саміту він згадав і про артилерію. «Росія на полі бою робить ставку передусім на артилерію, на артилерійську перевагу. В десятки разів більше вогню, ніж ми наразі протиставляємо їй. Україна вже отримала сучасні артилерійські системи, і я дуже вдячний вам. Але війна триває, і саме така війна, у якій артилерія має потужне значення. Війна не має затягуватися. Щоб цього не було, щоб ми зламали російську артилерійську перевагу - перевагу в рази, нам потрібно значно більше таких сучасних систем, сучасної артилерії», - підкреслив він.

Президент також заявив, що потрібне нове розуміння східного флангу НАТО. «Гарантувати безпеку можна тільки разом з Україною, - переконаний він. - Просто подумайте, будь ласка, зараз над одним фактом: сьогодні країна, яка не є членом НАТО, хоча і з вашою підтримкою, але все ж таки одна вже понад чотири місяці стримує державу, яку ви всі офіційно визначаєте основною загрозою для себе. І ми стримуємо росію і від того, щоб вона знищила нас, і від того, щоб вона знищила вас».

Вл. інф.