Як наголосив Глава Української держави, це перший візит керівника австралійського уряду до Києва за всю історію відносин двох країн.

«Звісно, всі ми хотіли б, щоб цей візит відбувся в мирний час і за інших обставин, однак ми цінуємо та вдячні за вашу присутність тут з нами у цей час війни Росії проти українського народу», – зазначив Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Ентоні Албенізі.

За словами Президента, Австралія підтримує Україну й міжнародне право та  надає нашій державі вагому допомогу, серед іншого оборонну.

«Наші захисники високо оцінили, зокрема, австралійські бронетранспортери Bushmaster та іншу конкретну допомогу від Австралії. Прем’єр-міністр підтвердив мені під час переговорів додатковий пакет посиленої допомоги», – повідомив Володимир Зеленський і подякував голові австралійського уряду за підтримку.

Ключовими темами на переговорах у Києві були безпекова співпраця між Україною та Австралією і подальший захист свободи.

«Я поінформував пана Премʼєр-міністра про ситуацію на передовій, про наші можливості, технічне порівняння, протистояння окупантам. Маємо посилювати міжнародну взаємодію для того, щоб зламати агресивний потенціал Росії. Маємо посилювати санкційний тиск на агресора. Вдячний Австралії за тверду, незламну позицію в цьому питанні», – заявив Президент України.

Володимир Зеленський наголосив, що своєю агресією проти України Росія створила глобальні загрози, які відчуваються в усіх регіонах світу. Тож сьогодні на зустрічі з Ентоні Албенізі було домовлено координувати зусилля задля подолання продовольчої кризи, яку РФ спровокувала блокадою українських портів. 

Лідери також приділили увагу економічним викликам і необхідності посилити макрофінансову підтримку України. Президент подякував Прем’єр-міністру за розуміння українських потреб.

Володимир Зеленський зробив акцент на тому, що в понеділок розпочне роботу міжнародна конференція в Лугано (Швейцарія), присвячена відбудові України.

«Обсяг робіт на вже звільнених територіях справді колосальний. А належить звільнити ще понад 2 тисячі населених пунктів на сході та півдні України. Я запропонував Австралії взяти участь у повоєнній відбудові та вдячний за готовність приєднатися до реалізації цього, впевнений, амбітного проекту», – сказав Глава держави.

Зі свого боку Прем’єр-міністр Австралії наголосив, що його візит демонструє солідарність між австралійським і українським народами в часи жорстокої агресії проти України з боку Росії, яка не була спровокована і яка відбувається з порушенням міжнародного права та Статуту ООН.

Ентоні Албенізі розповів, що під час відвідання Бучі, Ірпеня та Гостомеля побачив на власні очі руйнування цивільних об’єктів і брутальні порушення прав людини внаслідок цієї аморальної війни.

«Австралія готова продовжувати надавати підтримку Українській державі і її народу стільки, скільки буде потрібно, щоб вона отримала перевагу та захистила правопорядок, у якому всі ми існуємо», – заявив він.

Голова уряду Австралії повідомив, що його країна збільшуватиме військово-технічну допомогу Україні та надасть іще 14 БТРів та 20 бронеавтомобілів Bushmaster, додаткове військове обладнання, безпілотники та іншу військову техніку відповідно до запиту нашої держави.

Ентоні Албенізі також розповів про готовність долучитися до міжнародних розслідувань злочинів Росії проти України, запровадити додаткові фінансові санкції та заборони на подорожі для ще 16 російських посадовців і олігархів.

«Ми заборонимо імпорт російського золота, щоб зменшити можливості Росії фінансувати цю війну», – сказав він.

Прем'єр-міністр Австралії наголосив, що сьогоднішній візит є початком потужних двосторонніх відносин.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Важливо знайти законодавче рішення щодо компенсації завданих Росією збитків за рахунок заарештованих активів росіян за кордоном – Президент України

Президент Володимир Зеленський наголосив на важливості законодавчого врегулювання відшкодування збитків, завданих Російською Федерацією вторгненням в Україну, за рахунок заарештованих за кордоном коштів та активів російських громадян, наближених до Президента Володимира Путіна.

Відповідаючи на запитання представників ЗМІ за результатами зустрічі з Прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі у Києві, Володимир Зеленський повідомив, що запропонував австралійській стороні долучитися до розслідування воєнних злочинів Росії в Україні.

«Важлива й санкційна політика, яка повинна бути ще потужнішою, бо має обмежити по максимуму всі пересування поза державою РФ тих чи інших осіб, які є в оточенні російського Президента, – як воєнного, так і політичного оточення. Також накладення санкцій на їхні активи в тих чи інших державах, накладення санкцій на їхній бізнес. І потім уже – знаходити рішення через законодавчі ініціативи, якщо немає відповідних законів у державах, де заарештовано активи людей, причетних до злочинів. Знаходити законодавчі рішення щодо фінансового відшкодування на користь України», – наголосив Президент.

Як зауважив Глава держави, коштом російських бізнесменів і політиків мають бути компенсовані збитки постраждалим від злочинів російської армії та відновлені зруйновані об'єкти.

Володимир Зеленський також повідомив, що сьогодні під час переговорів австралійській стороні було передано інформацію, напрацьовану в межах експертної робочої групи Єрмака-Макфола щодо посилення санкцій проти Росії.

«Там є прізвища, бізнеси тощо – всі відповідні документи. І я передаю всім державам, лідерам, з якими зустрічаюся, хто нам допомагає і йде шляхом запровадження санкцій... Ці документи мають постійний апгрейд», – зауважив Президент.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Володимир Зеленський: Ситуація на Донбасі найскладніша, і наше завдання зараз – забезпечити вогневу перевагу ЗСУ

Наразі не можна констатувати, що місто Лисичанськ остаточно перейшло під контроль ворога, а загалом на Донбасі – найскладніша ситуація, і вона може бути змінена за умови пришвидшення постачання необхідної зброї для забезпечення вогневої переваги Збройних Сил України. Про це сказав Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ після переговорів з Прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі у Києві.

«Сказати сьогодні остаточно, що Лисичанськ під контролем (російських військ. – Ред.), ми не можемо. Тривають бої на околицях Лисичанська. Наше завдання – мати вогневу перевагу. На сьогодні наші Збройні Сили роблять усе, що можуть. Пришвидшення постачання зброї дасть змогу мати вогневу перевагу. Тоді будемо тиснути на Росію на цьому напрямку сильніше», – наголосив він.

Глава держави зазначив, що існують ризики того, що Луганська область буде повністю окупована, і військово-політичне керівництво України їх розуміє.

«Але ви також повинні розуміти, що ситуація може змінюватися щоденно. У нас так було в багатьох містечках, які були повністю зруйновані, переходили від однієї сторони до іншої», – зауважив він.

За словами Володимира Зеленського, на сході України, де тривають найзапекліші бої, загалом ситуація найскладніша і найнебезпечніша. Водночас на інших напрямках є певне просування українських сил вперед.

Щодо можливої участі білоруських військ на боці Росії у війні проти України, то Президент нагадав, що нашу країну бомбардують ракетами, випущеними з території Білорусі, хоча Олександр Лукашенко неодноразово давав сигнали, зокрема й білоруському суспільству, яке підтримує Україну, що ці ракети були випущені без його волі.

На думку Володимира Зеленського, заяви Олександра Лукашенка про нібито участь Білорусі у російській війні є небезпечними.

«Мені здається, це небезпечно передусім для дружнього білоруського народу, для наших сусідів – білорусів. Він повинен не втягувати Білорусь у загарбницьку війну Росії проти України та порушення всіх міжнародних договорів і міжнародного права загалом», – наголосив Глава Української держави.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України