Евакуація цивільних мешканців зі Слов'янська.
Фото Слов'янської МВА.

Зокрема, ворожі обстріли міст Слов'янсько-Краматорської агломерації набули більш жорстокого й масованого характеру.

Кілька днів поспіль окупанти гатили з РСЗВ "Смерч" та інших видів зброї по Краматорську та Слов'янську. Ворог нищить цивільну інфраструктуру та вбиває мирних жителів. Зважаючи на дедалі частіші "прильоти", мешканців закликають не нехтувати сигналами тривоги та перебувати ближче до укриттів, а ще краще - евакуюватись із обстрілюваних ворогом міст.

На всій території Донеччини продовжує діяти комендантська година. Зокрема, з 4 липня обмеження на пересування та режим світломаскування діють з 22:00 до 4:00.

Слов'янськ: У місто зненацька вдерлась війна...

Після безпрецедентного за своєю жорстокістю обстрілу Слов'янська, завданого рашистами у "криваву неділю" 3 липня, місто остаточно перейшло на воєнні умови життя. Тут на невизначений термін припинено рух тролейбусів та вжито заходів з уникання масових скупчень людей. З цієї ж причини - аби ворог не гатив по групах отримувачів допомоги біля гумштабів - тимчасово припинена видача гуманітарної допомоги у раніше визначених місцях. У міській військовій адміністрації повідомили, що відновлення роботи пунктів з надання допомоги залежатиме від безпекової ситуації.

Жодна ніч у Слов'янську не минає тихо та спокійно. Усі райони міста потерпають від ворожих атак - їх окупанти рф вчиняють по кілька разів на добу. У місті є вбиті та поранені.

Цього тижня під обстріли потрапляли мікрорайони Артема та Лимани. Снаряди падали на вулиці Барвінківську, Підгірну, Данилевського. Це приватний сектор, де немає жодних військових об'єктів.

Напередодні від атак рашистів постраждав санаторний комплекс "Словкурорт" і прилеглі до нього приватні будинки, що зазнали руйнувань.

Зазвичай ворог обстрілює Слов'янськ касетними снарядами. Вони розкриваються над головами людей, як жахливий феєрверк, але замість краси несуть смерть. Такі снаряди не завдають тотальних руйнувань будівлям, але дуже небезпечні для людей: 90% убитих та поранених перебували на вулиці.

Із наближенням до Слов'янська лінії фронту дедалі активніше проводяться заходи з евакуації населення до безпечніших районів України. По кілька разів на тиждень організують евакуаційні рейси до Рівненської області та інших регіонів з подальшим розселенням прибулих зі сходу. Щодня з міста також виїжджають автобуси до залізничного вокзалу Покровська, звідки формується евакуаційний потяг Покровськ - Львів.

Мешканці старшого віку роблять і більш близькі "пенсійні" поїздки - зі Слов'янська до Краматорська, щоб одержати гроші в "Ощадбанку" Краматорська. Разом з місцевою адміністрацією такі поїздки літнім людям організовують волонтери гуманітарної місії "Проліска". Тут обіцяють подбати, аби автобуси курсували між обома містами не рідше як двічі на тиждень - це дасть змогу жителям громади отримувати не лише пенсії та виплати з інвалідності, а й субсидії.

Нині до Слов'янська надходить підтримка від доброчинців з різних міст країни. Серед них - міста, які самі нещодавно пережили жахи російської окупації і сьогодні проходять відновлення. Слов'янці висловили вдячність громаді міста Бучі та бучанському міському голові Анатолію Федоруку за генератори, передача яких стала досить своєчасною та потрібною для Слов'янська на тлі відключень від електрики.

На місці ворожого "прильоту" в Краматорську.
Фото Краматорської міської ради.

Мар'їнка та Авдіївка: громади на лінії вогню

Залишається вкрай напруженою ситуація поблизу прифронтових Мар'їнки, Красногорівки, Авдіївки, Торецька і Бахмута. Місцеві громади через постійні обстріли опинились у ситуації гуманітарної катастрофи, долати яку вдається за підтримки благодійників, які невпинно підвозять гуманітарні вантажі.

Практично вся Мар'їнська територіальна громада - на лінії фронту, тому місцева влада постійно закликає людей евакуюватись, щоб зберегти своє життя і здоров'я.

Мешканці Мар'їнської громади продовжують отримувати благодійну допомогу. Чергову партію продуктових наборів тут передали представникам незахищених верств населення, якими опікуються соціальні працівники. "Гуманітарку" до обстрілюваних ворогом містечок і селищ доправили волонтери Товариства Червоного Хреста України і поліцейські з місцевого відділення Нацполіції.

Не залишається поза увагою доброчинців і прифронтова Авдіївка, мешканцям якої представники міжнародної гуманітарної організації World Central Kitchen привезли 99 продуктових наборів.

Гуманітарна підтримка цивільних жителів прифронтових громад триває.

Прибуття гуманітарної допомоги до Авдіївки.
Фото Авдіївської МВА.

Поліцейські евакуюють дітей з Мар'їнки.
Фото Мар'їнської МВА.

Велика Новосілка: "Живемо у підвалі з 5 березня"

За понад чотири місяці, що минули після російського вторгнення в Україну, смт Велика Новосілка перетворилося на руїни. Внаслідок ворожих атак тут зруйновано чимало будинків. Непридатними для подальшої діяльності залишилися навчальні заклади, спортивні майданчики та об'єкти місцевої інфраструктури.

У селищі ще залишаються жити півтисячі мешканців. Здебільшого люди перебувають у підвалах та бомбосховищах без електрики та води. У стінах одного з них нині проживає майже сто громадян, є діти.

"Живемо у підвалі з 5 березня, - розповідає місцева жителька, будинок якої було зруйновано. - Та навіть у вцілілих домівках люди не залишаються - небезпечно". Ця жінка після руйнування її житла перебралася до бомбосховища, як і багато інших місцевих. А вийти на вулицю наважилася, лише дізнавшись про прибуття гуманітарної допомоги. Таке трапляється тут нечасто. Цього разу представники селищної ради разом з правоохоронцями та волонтерами ледь прорвалися до Великої Новосілки з гуманітарним вантажем. Попри ранню пору з ворожих позицій уже відбувалися "прильоти".

Зважаючи на вкрай важку ситуацію у селищі та воєнні умови, тут продовжують нести службу поліцейські відділення № 1 (Велика Новосілка) та Волноваського райвідділу поліції. Стражі правопорядку постійно об'їжджають місцевість, документують факти мародерства та воєнні злочини рф. Вони стежать за оперативною ситуацією, а в хвилини затишшя розвозять за адресами нужденних гуманітарну допомогу з продуктовими наборами та медикаментами.

Поліція та місцева влада постійно рекомендують мешканцям евакуюватися. Проте люди відмовляються залишати рідні домівки, навіть попри те, що вони зруйновані. Кожен сподівається, що колись неодмінно сум зміниться радістю, а на зміну воєнному часу прийдуть Перемога і мир.