Реальні цифри зниження зарплати порівняно з довоєнним періодом становлять від 25 до 50 відсотків. Більшість роботодавців зізналися, що вони не можуть виплачувати своїм найманим працівникам такі суми, як до війни.

Такі дані оприлюднили d новому макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

"Більшість підприємств не в змозі виплачувати зарплату на довоєнному рівні. За різними опитуваннями, падіння зарплат у приватному секторі в середньому становить від 25 до 50 відсотків порівняно з довоєнним часом", - зазначають у звіті.

Найнеприємніше, що зниження рівня зарплат прогресує. Якщо в перші два місяці війни багато підприємців ще якось трималися і намагались зберегти колишні виплати своєму персоналу, то вже у травні та на початку червня значна частина не встояли і були змушені або кардинально зменшити платню своїм працівникам, або взагалі звільнити частину персоналу.

Особливо разючі контрасти з довоєнними зарплатами нині спостерігаються у добувній промисловості та будівництві. Зростає кількість таких підприємств в енергетичній галузі, сфері послуг, транспорті та торгівлі. На більшості цих підприємств падіння зарплати порівняно з довоєнним рівнем становить від 10 до 60 відсотків.

Проте у травні намітилося невелике зростання зарплат у водіїв, медиків, працівників фармацевтичної галузі, а також працівників аграрного сектору.

Водночас в огляді зазначають, що доходи більшості українських сімей зараз багато в чому залежать від соціальних виплат, доходів пенсіонерів (якщо вони є у сім'ї) та зарплат військових.

Непереливки ведеться тим, хто втратив будь-яку роботу. Безробіття в Україні, яке значно зросло на початку війни, залишається чи не головним гальмом відновлення країни. У середині червня не працювали понад третина співгромадян, які мали роботу до початку військових дій.

Так, інтернет-портал Finance.ua повідомляє, що з початком війни в Україні багато громадян втратили роботу. При цьому в травні-червні ринок праці на територіях, де не ведуться бойові дії, потроху став відновлюватися. Однак до колишніх, довоєнних, показників йому ще далеко.

За оприлюдненими даними, на середину червня в Україні мали роботу лише 65 відсотків громадян, які працювали до війни. Тобто 35 відсотків, або більше третини українців, які працювали до війни, втратили свої робочі місця і поки що не можуть знайти роботу.

"Сьогодні 38 відсотків тих, хто працював до війни, повернулися на свої робочі місця у звичайному режимі, 18 - працюють дистанційно, 7 відсотків - знайшли нове місце роботи. Незважаючи на це, третина таких опитаних (35 відсотків) досі не працюють", - ідеться в матеріалах дослідження.

При цьому понад половина українців зізналися, що їм доводиться обмежувати себе у витратах. Вони вважають нормальними обмеження в покупках та розвагах у воєнний час. Проте понад третина наших громадян (36 відсотків) переконані, що війна - не привід відмовляти собі у життєвих радощах.

Тим часом в Україні продовжує відновлюватися ринок праці. Так у столиці, у відносно безпечних регіонах центру та заходу країни спостерігається поступове зростання пропозицій роботи в низці галузей. Зокрема, найбільший приріст вакансій спостерігається у категорії будівництво/облицювальні роботи. У Києві їх кількість зросла з 1085 пропозицій протягом березня до 3420 оголошень у червні, а у Дніпрі - з 708 до 818. Для представників робітничих спеціальностей є низка вакансій із заробітною платою понад 20 тисяч гривень.

Про це йдеться в дослідженні порталу OLX Робота. Там зазначається також, що збільшилася кількість пропозицій для охочих працювати у кол-центрах та сфері телекомунікацій. Найвідчутніше зростання у цій сфері у Дніпрі: якщо на початку березня таких вакансій було 35, то на початку літа - вже 455.

Крім того, в більшості областей збільшилася кількість оголошень у категоріях прибирання/домашній персонал та виробництво/робітничі спеціальності. Традиційно дуже потрібні працівники сфер торгівлі та логістики.

Фото з відкритих джерел.