«Наші відносини з європейськими партнерами будуть чесними та транспарентними, і базуватимуться на довірі», — заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, коментуючи журналістам процес відбудови України, план якої був презентований у швейцарському Лугано на міжнародній Конференції з питань відновлення України (URC2022).

Торкаючись питання боротьби з корупцією, Руслан Стефанчук наголосив на тому, що в Україні є політична воля здолати цю проблему.

За його словами, уже створено необхідну інфраструктуру, яка покликана побороти корупцію.

«Ми вже запустили антикорупційний суд, налагодили роботу НАБУ та НАЗК, зняли недоторканність з народних депутатів України та ухвалили Закон про деолігархізацію», — уточнив Спікер Українського парламенту та наголосив: «Ці рішення — прояв політичної волі».

Руслан Стефанчук запевнив, що всі необхідні для цього закони будуть ухвалені, оскільки для цього є підтримка суспільства: «Повірте, якщо нам потрібно буде ухвалити ще десятки законів, — ми це зробимо. І суспільство нас підтримає».

«Українці відстоюють європейські цінності, тому наш народ не дасть згоду на той рівень корупції, який у минулому толерувався!» — резюмував Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Закликаю Раду Європи активно відреагувати на рішення росії, спрямовані на підтримання війни та руйнацію світового порядку

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Генеральною секретаркою Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич під час перебування на Міжнародній конференції з відновлення України у швейцарському Лугано.

Він подякував Марії Пейчинович-Бурич за підтримку України Радою Європи, особливо за рішення Парламентської асамблеї Ради Європи про зупинку членства російської федерації в організації.

«Це справжня підтримка, яку відчуває не лише Україна, а весь цивілізований світ. Ми сподіваємося, що ваш конкретний приклад підтримають багато інших організацій, які ще чомусь вагаються й намагаються знайти діалог із росією. На нашу думку, це абсолютно хибний шлях», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він зауважив, що Україна веде велику роботу для дотримання принципів Ради Європи. Наприклад, нещодавно Парламент схвалив Стамбульську конвенцію, що є великою перемогою саме у частині дотримання прав людини.

За його словами, у цій сфері особливо важливим для України стало питання прав жінок та дітей, які найбільше порушуються під час війни.

«Сьогодні десятки, інколи сотні тисяч, українок і українців, примусово вивозять з окупованих місць України до російської федерації. Ми сподіваємося у цьому напрямі на потужну політичну й практичну підтримку з боку міжнародних організацій, тому що це українки та українські діти, які мають повернутися в Україну», — закликав Спікер Парламенту України.

Крім того, Руслан Стефанчук запропонував Раді Європи відреагувати на останні рішення росії, яка «не зупиняється ні у своїй війні, ні в продукуванні рішень, спрямованих на підтримання війни та руйнації світового порядку». Одним із таких неврівноважених рішень Руслан Стефанчук назвав  внесення до держдуми російської федерації законопроекту про те, що рф може долучати до своїх територій будь-які частини інших країн.

«Це страшний прецедент, який руйнує на законодавчому рівні всю систему світового порядку. Ваші лідери та робочі органи могли б висловитися щодо кожного такого законопроекту, щоби була чітко зрозуміла позиція Ради Європи», — закликав Голова Верховної Ради України.

Насамкінець він ще раз наголосив, що «Україна була і залишається відданою принципам і цінностям Ради Європи, і завжди буде дотримуватися їх незалежно від того, чи є в Україні війна, чи ми живемо в мирному часі. Тому що для нас цінності і принципи мають значення».

Зі свого боку, Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич привітала рішення Швейцарської Конфедерації та України об’єднатися для організації такої масштабної Конференції для відновлення України.

«Ми робимо з різних сторін усе, щоби підтримати Україну. І це спільне засідання та наша синергія також дуже важлива з огляду на те, що потреби України є нагальними», — зазначила Марія Пейчинович-Бурич та додала, що Рада Європи була однієї із перших інституцій, які відреагували на війну, розв’язану росією в Україні,  швидко і об’єднано.

За її словами, наміри росії у цій війні вже повністю зрозумілі: «руйнувати людські життя, руйнувати життя в цілому, руйнувати інфраструктуру, зруйнувати і стерти», і завдання всього світу, і Ради Європи також, зупинити війну в центрі Європи у 21 сторіччі.

«Ми зробили все, що могли, і робимо все, що можемо для України, щоби показати нашу підтримку, яка є дуже великою», — наголосила Марія Пейчинович-Бурич.

Також вона висловила захоплення законодавчим процесом, який Український парламент не припиняє, попри війну.

«Це дуже хоробро, це показує ворогу, що життя продовжується в Україні, і депутати працюють, роблячи все для того, щоби допомогти Уряду і Президенту», — зауважила наприкінці зустрічі Генеральна секретарка Ради Європи.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Латвія — це завжди про підтримку та солідарність

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів робочу зустріч із Спікеркою Саейму Латвії Інарою Мурнієце під час Міжнародної конференції з відновлення України у швейцарському Лугано.

Голова Українського парламенту подякував своїй колезі та всьому латвійському народу за безмежну допомогу Україні.

«Латвія — це завжди про підтримку та солідарність. Ви особисто ще в березні наважилися відвідати Україну, попри всю небезпеку. І такий потужний сигнал неможливо забути», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він відзначив особливу роль Латвії в адвокації надання Україні статусу кандидата в ЄС та у партнерстві щодо отримання зброї.

Крім того, Голова Верховної Ради  подякував за участь Латвії у плані відновлення України.

«Упевнений, Латвія стане надійним партнером у питанні відновлення постраждалої інфраструктури. У звільнених регіонах нам потрібні нормальна логістика та підприємства, що працюють. Нам потрібні кваліфіковані та досвідчені проектанти, підрядники та архітектори. І, звісно, волонтери. Усі, хто міг би долучитися до підготовки та впровадження інфраструктурних проектів із відновлення України», — зауважив Руслан Стефанчук та додав, що цей План особливо важливим є для тих українців, які втратили у війні все, стали біженцями, і яких прихистила, зокрема, і Латвія.

«Нам потрібна негайна підтримка тих людей, які втратили у війні все, що мали. Їм потрібно допомогти. Це велика проблема, уже п’ять місяців війни українські родини розлучені», — наголосив Руслан Стефанчук та додав, що роль Латвії у підтримці українських біженців є надзвичайно великою.

Також Голова Верховної Ради України закликав Парламент Латвії підтримати юридичний механізм покарання росії за нанесені Україні збитки та скоєні воєнні злочини.

«Для всього світу важливо, щоб агресор не реалізував свої плани, щоб заплатив за всі збитки та заподіяну шкоду. Ми хочемо задіяти законний механізм, за яким російська власність, власність російських олігархів має бути конфіскована, має піти на компенсацію та репарації за всі руйнування, заподіяні в Україні. Я сподіваюся, що інші країни в ЄС та у світі ухвалять такі закони, і ваш Парламент знайде певний механізм, щоби показати всьому світові, що він працює, і агресор понесе відповідальність», — закликав Спікерку Латвійського парламенту Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України