Для стабільного функціонування ринку та безперебійного постачання електроенергії Кабінет Міністрів затвердив постанову про покладання спеціальних обов'язків на учасників ринку електроенергії, які її експортують до Європейського Союзу. Про це під час засідання уряду повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Рекордні ціни на електроенергію в європейських країнах дають змогу українським генеруючим компаніям заробити значні кошти, які ми пропонуємо частково спрямувати на те, щоб тарифи для українців залишалися стабільними", - сказав він, підкресливши, що уряд робить усе, щоб тарифи на житлово-комунальні послуги, які перебувають у сфері його відповідальності, в тому числі на електроенергію, залишались стабільними. "Жодного підвищення для людей нині не планується і не передбачається", - запевнив прем'єр.

Ще одна постанова уряду передбачає виділення компенсації обласним військовим адміністраціям за розміщення внутрішньо переміщених осіб. "У травні загальна сума компенсації за розміщення переселенців становила 137,5 мільйона гривень. Більшу частину цих коштів нам допомогли закрити міжнародні донори. Ще 36,5 мільйона гривень виділяє уряд", - повідомив Д. Шмигаль, зауваживши, що влада на місцях допомагає переселенцям знайти нове житло та роботу, дає їм тимчасовий прихисток, а тому для уряду важливо виділяти кошти для підтримки цих дій.

Глава уряду також повідомив, що станом на сьогодні повністю реалізовано започатковану у березні цього року програму єПідтримка. "Всі, хто подавався на виплату в розмірі 6500 гривень - її отримали. Це майже 5 мільйонів громадян. Фінальна сума всіх виплат становить 30 мільярдів 900 мільйонів гривень", - сказав Д. Шмигаль, додавши, що надалі на картку єПідтримки можна буде отримати дохід від військових облігацій.

Кабмін спростив порядок проведення випробувань та державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів, узгодивши його з ухваленим Верховною Радою Законом "Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану". "Ухвалене рішення передбачає, що на час воєнного стану та на 90 днів після його скасування бізнесу під час реєстрації пестицидів та агрохімікатів не потрібно звертатися до Держпродспоживслужби по висновок про проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Це значно скоротить час отримання адмінпослуги", - повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Коментуючи переговори урядової команди в Лугано, Д. Шмигаль повідомив, що їхнім результатом уже стали домовленості про підтримку нашої держави на майже 2 мільярди доларів. "Зі Світовим банком ми домовилися про підтримку на 1,2 мільярда доларів - це фінансова допомога бюджету, підтримка для українського агросектору та кошти для підготовки до опалювального сезону. З Європейським банком реконструкції та розвитку сформовано домовленості про підтримку на 300 мільйонів євро так само для стабільного проходження зими. Європейський інвестиційний банк виділить 120 мільйонів євро на проекти цифрової трансформації", - зазначив прем'єр, додавши, що уряди Швейцарії, Швеції, Великої Британії також нададуть кошти для фінансування потреб бюджету, підтримки аграріїв, діджиталізації, ремонту енергетичної інфраструктури та для відновлення українського малого та середнього бізнесу.

Уряд погодив призначення Руслана Запаранюка на посаду голови Чернівецької обласної державної адміністрації.