«Останнє рішення уряду щодо припинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом прийняте для того, щоб не допустити соціально-економічного провалу та досягти вигідніших умов для України», — про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Микола Азаров. Водночас він зазначив, що це рішення виходить саме з національних інтересів України, незмінним пріоритетом в яких є успішна європейська інтеграція.

Аргументуючи це рішення, глава уряду наголосив, що Україна не може жертвувати економічним суверенітетом. «Ми не можемо допустити, щоб підписана у сьогоднішніх, вкрай несприятливих умовах, асоціація, виявилась провальною як для України, так і для Європейського Союзу. А економічна ситуація, яка остаточно склалась напередодні підписання, на превеликий жаль, визначала саме таку перспективу», — сказав він. До того ж М. Азаров переконував, що уряд дуже не хотів ухвалювати рішення про призупинення підготовки до підписання угоди та до останнього зважував ризики і відповідальність перед народом України.

Прем’єр нагадав, що саме нинішній Президент та уряд рішуче повернули політичний курс до практичного виконання критеріїв членства в Євросоюзі, здійснювали важкі, але необхідні перетворення не тільки для європейського майбутнього, а й передусім для самого українського суспільства.

«Тому я цілком відповідально заявляю: процес переговорів щодо підписання угоди продовжено, а робота з наближення України до європейських стандартів не зупиняється ні на день», — сказав він та запевнив, що партнери з Євросоюзу прийняли таку позицію України та офіційно заявили про можливість підписати Угоду про асоціацію в майбутньому.

Коментуючи, чому Україні довелося зробити паузу, М. Азаров зазначив, що впродовж трьох останніх років Президент та уряд були змушені вести переговори як із Євросоюзом, так і з Росією, оскільки остання висловлювала занепокоєння наслідками зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом для власної економіки. Однак ці, окремо з кожним партнером, переговори не привели до врегулювання суперечностей, сказав він.

Змальовуючи подальший розвиток подій, М. Азаров нагадав, що місяць тому в Мінську глави держав Митного союзу прийняли заяву про те, що негайно після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом для України фактично буде скасовано режим вільної торгівлі з країнами Митного союзу, що означало негайну втрату роботи для близько 400 тисяч українських робітників та різке зменшення доходів бюджету, тож проти такого сценарію виступили промисловці і підприємці.

Водночас з Євросоюзом так і не вдалося домовитися щодо пошуку компенсаторів втрат України від закриття ринків Митного союзу. «Ми не отримали жодного підтвердження щодо підтримки з боку європейських і світових фінансових інститутів. Мало того, буквально напередодні підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, Міжнародний валютний фонд висунув Україні абсолютно неприйнятні умови надання кредиту», — сказав прем’єр. Зокрема, Україна мала погодитися на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги вдвічі та водночас «заморозити» заробітні плати, пенсії та розмір соціальних допомог. Крім того, Україна отримала чіткий сигнал, що європейські партнери, котрі є одним із основних засновників МВФ з вирішальним голосом, не тільки не вплинули на позицію фонду, а навіть не змінили прив’язку досить умовної фінансової допомоги від Євросоюзу до відновлення програми з МВФ.

У цій ситуації, вважає глава уряду, люди не тільки не відчули б переваг від асоціації, а навпаки — зіштовхнулися б із катастрофічним падінням рівня життя та масовим безробіттям. Можливим виходом із цієї ситуації прем’єр вважає переговори в «трикутнику інтересів» України, Європейського Союзу і Росії. «Саме з таким посланням нашим партнерам Президент України візьме участь у Вільнюському саміті «Східного партнерства», — повідомив М. Азаров.

Під час цих переговорів Україна хоче відновити нормальний торгово-економічний режим з Росією та домовитися про конкретну допомогу, яку сильна економіка Євросоюзу може надати нашій економіці у перехідний період.

А звертаючись до учасників багатотисячних євромайданів країни, прем’єр гарантував, що Україна й надалі рухатиметься шляхом євроінтеграції, оскільки це в інтересах українського народу.

Водночас М. Азаров вважає, що людей на вулиці вивели не політики, а щире розчарування тим, що наші плани на цьому етапі не втілились у життя. «Я добре розумію і поділяю це розчарування», — додав він.

При цьому глава уряду зазначив, що «певні опозиційні політики не полишають спроб перетворити мирне волевиявлення на зіткнення «стінка на стінку» та заявив, що «такі спроби правоохоронні органи повинні припиняти без вагань».

Про готовність припинити будь-які, з точки зору правоохоронних органів, незаконні дії мітингувальників, свідчила ситуація довкола будівлі Кабінету Міністрів, підходи до якої ще з ночі було перекрито посиленими спецпідрозділами міліції.

Утім, це не завадило учасникам столичного Євромайдану провести під стінами Кабміну мітинг. Лідери опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок після виступів перед учасниками протестів повідомили, що йдуть на засідання уряду, щоб вимагати скасування ухваленого в порушення закону рішення про призупинення євроінтеграції та відставки Кабінету Міністрів. Однак, обійшовши всі під’їзди та виявивши, що двері приміщення Кабміну заблоковано, лідери опозиції повідомили, що їдуть до Вільнюса, де зможуть домогтися більшого.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

ДОСЛІВНО

Микола Азаров: «Мета тристоронніх переговорів: зняти суперечності й підписати Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським Союзом на кращих для України умовах, не втрачаючи ринків ні Росії, ні ЄС».