Про це на своїй сторінці у Фейсбуці з посиланням на Інтернет-портал ЧАЕС інформує Міністерство енергетики України.

Процитуємо: "ЧАЕС перейшла у Паризький центр ВАО АЕС... Чорнобильська АЕС отримала підтвердження про офіційний перехід до Паризького центру Всесвітньої організації операторів атомних електростанцій. До цього - з моменту заснування організації у 1989 році - ЧАЕС була афілійована до московського регіонального центру...".

Нагадаємо

Всесвітня організація операторів атомних електростанцій (далі - ВАО АЕС) була створена після аварії на ЧАЕС. Головною місією ВАО є максимальне підвищення безпеки і надійності атомних станцій по всьому світу.

"Для нас членство у ВАО є важливим насамперед тому, що дає змогу взаємної підтримки, обміну інформацією та використання позитивного досвіду інших АЕС світу", - каже заступниця начальника відділу міжнародного співробітництва та інформації ЧАЕС Валентина Одиниця.

Існує декілька регіональних центрів ВАО АЕС: Атланта (США), Токіо (Японія), Париж (Франція) та москва (рф), а головний офіс ВАО АЕС розташовано у Лондоні (Велика Британія). Принцип приналежності членів до регіональних центрів в основному географічний. ЧАЕС географічно належала до регіону роботи московського центру так само, як і атомні станції Литви, Болгарії, Вірменії, Угорщини, Чехії та інших країн.

Повномасштабна агресія росії, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, окупація Чорнобильської АЕС російськими військами - все це унеможливлює будь-яку ймовірність подальшого афілювання з московським регіональним центром. Крім того, московський центр ВАО АЕС не випустив жодної заяви із засудженням російського ядерного тероризму на території України. Це стало фінальним аргументом для того, щоб звернутися у штаб-квартиру ВАО АЕС у Лондоні та вимагати остаточного розірвання зв'язків з московським центром та переходу до Паризького.

ЧАЕС і надалі продовжуватиме членство у ВАО АЕС, братиме участь в експертних обмінах, ділитиметься та перейматиме досвід у рамках організації.

За матеріалами прес-служб Міністерства енергетики України та Чорнобильської АЕС.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Міністерства енергетики України та Чорнобильської АЕС.