Про це повідомила на своїй фейсбук-сторінці народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

«До уваги випускників із тимчасово окупованих територій!

18 приватних закладів освіти приєдналися до нашої з Тимофієм Миловановим ініціативи та готові безплатно або з великою знижкою взяти на навчання дітей із тимчасово окупованих територій, — повідомила вона. — Деякі з них також безоплатно надають проживання. Вступ дистанційний! Без НМТ! Це результат великої роботи! Дякую МОН за підтримку та участь!»

У відповідному переліку зазначено навчальні заклади, розташовані у різних куточках України, зокрема у Києві, Ужгороді, Бучі, Дрогобичі, Хусті, Вінниці, Чернівцях, Луцьку та Хмельницькому (див. інфографіку).

Йдеться про здобуття ступеня фахового молодшого бакалавра, бакалавра та магістра. Дізнатися, які саме спеціальності можна опанувати у таких закладах та скільки безплатних місць у них є, можна за посиланням bit.ly/universities2022.

«Дякую всім приватним вишам, які допомагають у такий складний час! Тримаємо освітній фронт разом!» — написала Юлія Гришина.

Серед тих, хто тримає освітній фронт, — Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», що готує фахівців із широкого спектра спеціальностей, від права до фармації та фізичної терапії. Він пропонує безплатні місця для кількох спеціальностей вихідцям з тимчасово окупованих територій, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, диплома фахового молодшого бакалавра та молодшого спеціаліста. Як повідомили «Голосу України» в університеті, тут створено всі умови для інклюзивного навчання, тож разом зі звичайними студентами у виші опановують науку люди з інвалідністю. «За законом вони теж мають шанс здобути безплатну вищу освіту навіть у приватному закладі, — зазначила проректор з освітньої діяльності університету Оксана Коляда, — за рахунок Фонду соціального захисту». Крім того, у виші обіцяють розглянути подання про знижку в оплаті за навчання студентів з окупованих територій, які опановують науку на 2-му, 3-му і 4-му курсах.

Є в переліку і Арт академія сучасного мистецтва імені Сальвадора Далі. Тут потенційним студентам з окупованих територій пропонують безплатно опанувати спеціальності «дизайн» та «образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація». Щоправда, таку можливість матимуть лише чотири абітурієнти, два з яких навчатимуться за денною формою.

Згадано в переліку й Приватний заклад вищої освіти «Київський міжнародний університет» — він обіцяє знижки від 10 до 70 відсотків на навчання для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій і безплатне — для дітей-сиріт. Тут готують фахівців різного спрямування — від музичного й сценічного мистецтва до журналістики й міжнародного права.

Столичний заклад вищої освіти Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая обіцяє потенційним магістрам, бакалаврам та фаховим молодшим бакалаврам істотну знижку в оплаті за навчання — до 80% на один рік «з подальшим переглядом на кожний наступний рік». Серед пропонованих спеціальностей — «інженерія програмного забезпечення» та «комп’ютерні науки».

Деякі заклади обіцяють студентам з окупованих територій не тільки безплатне навчання, а й проживання — приміром, ПВНЗ «Вінницький фінансово-економічний університет».

Завершує оприлюднений перелік навчальних закладів Київська школа економіки, яка пропонує «необмежений доступ до онлайн-курсів у режимі вільних слухачів».