Складатимуть її і в Україні, і за кордоном, куди через війну виїхала значна частина абітурієнтів, за деякими оцінками — до 30%. Як повідомляв «Голос України», НМТ проведуть у 32 країнах (сюди ми, звісно, зарахували і Україну, де тестування відбудеться у 21 області та в Києві).

Загалом підтвердили своє бажання складати такий іспит під час основної сесії понад 206 тисяч учасників. Починаючи з 12 липня на інформаційних сторінках таких абітурієнтів на сайті УЦОЯО з’явилися запрошення на НМТ, де вказано дату, час і місце його проведення. Кожен учасник має самостійно сформувати та роздрукувати своє запрошення. Той, хто забув логін чи пароль для входу на інформаційну сторінку, може скористатися спеціальним сервісом «Отримання доступу до Інформаційної сторінки учасника ЗНО-2022/НМТ-2022» для його відновлення.

У Міністерстві освіти нагадують, що допуск до тимчасових екзаменаційних центрів для складання НМТ розпочинатимуть за півгодини до початку тестування і припинятимуть за 10 хвилин до нього. Особливо уважним треба бути абітурієнтам за кордоном і пам’ятати, що графік складання НМТ в інших країнах складено за київським часом.

Загалом ще ніколи наша система освіти не долала таких складних викликів, як нині. Експерти сходяться на думці, що ця вступна кампанія буде найважчою за всі роки незалежності. Складнощі з організацією ЗНО під час пандемії можуть видатися просто смішними на тлі перспективи писати тест під загрозою авіаційно-ракетних обстрілів, яка існує навіть у більш-менш «тихих» містах України... Втім, МОН обіцяє створити максимально можливі безпечні умови для вступників та подбати про наявність укриттів у центрах тестування. Нагадуємо: якщо під час іспиту пролунає сигнал повітряної тривоги, діти разом з інструкторами зобов’язані спускатися до сховища. Якщо пауза буде нетривалою, вони зможуть продовжити працювати над тестом, якщо затяжною — матимуть змогу скласти НМТ під час додаткової сесії. Що робити, коли й тоді буде повітряна тривога, поки що ніхто не знає...

Оскільки у нас триває війна і значна частина випускників є внутрішньо переміщеними особами або писатиме тест за кордоном, Український центр оцінювання якості освіти змушений буквально з коліс розрулювати всі проблеми. До прикладу, вирішувати, де і як знайти персонал, який працюватиме у тимчасових екзаменаційних центрах. Тут посприяло справі те, що й вчителів наших за межі країни виїхало чимало.

На заклик УЦОЯО зголосилися долучитися до організації та проведення вступних випробувань у тимчасових закордонних екзаменаційних центрах 1700 педагогів! Вони працюватимуть з потенційними бакалаврами та магістрами під час тестувань у Великобританії (Лондон), Греції (Афіни), Бельгії (Брюссель), Болгарії (Варна), Естонії (Тарту), Італії (Мілан, Барі), Німеччині (Берлін, Лейпциг), Канаді (Торонто), Польщі (Варшава, Вроцлав, Гданськ, Краків, Люблін, Познань), Португалії (Лісабон), Словенії (Марібор), Туреччині (Анкара), Фінляндії (Гельсінкі) тощо.

«У четвер, 7 липня, ми попросили про підтримку в організації вступних випробувань за кордоном для українців. Менш як за 4 дні отримали понад 1700 пропозицій щодо допомоги від наших співвітчизників, які перебувають у різних країнах. Це свідчить про неймовірну підтримку нашої справи, надзвичайну активність і пасіонарність українців», — такий допис розміщено на сайті УЦОЯО.

Тим часом добігає кінця перший етап підтвердження місця складання НМТ для охочих пройти тестування під час додаткової сесії, який триватиме до 18 липня. Учасники мають заповнити спеціальну форму, розміщену на інформаційній сторінці у вкладці «Підтвердження участі в НМТ». Другий етап підтвердження участі триватиме протягом 1—10 серпня.

Додаткову сесію НМТ буде проведено 16—20 серпня. Після проходження двох етапів підтвердження участі в НМТ з 12 серпня 2022 року для її учасників з’явиться можливість завантажити запрошення-перепустку, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ. Тим часом на осінь заплановано проведення ще й третьої, спеціальної, сесії Національного мультипредметного тесту.

В Українському центрі оцінювання якості освіти нагадують, що з міркувань безпеки інформацію про графік і місця проведення тестування на території України не оприлюднюватимуть. «Наполегливо рекомендуємо не розголошувати, де й коли відбуватиметься тестування, адже від цього може залежати безпека всіх учасників НМТ», — зазначають в УЦОЯО.