Про це інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП на власній сторінці у мережі Фейсбук.

Щоб пом'якшити вплив імовірного припинення постачання природного газу росією на економіки країн-членів ЄС, Європейська комісія розробила план заходів.

Планується, що 20 липня Європейська комісія представить проект документа.

Проект документа містить рекомендації, які країни-члени ЄС мають розглянути для того, щоб обмежити споживання російського газу та знизити майбутні витрати підприємств і споживачів.

Нині проект документу Єврокомісії передбачає такі заходи:

  • - перехід на інші види палива (рекомендація для промисловості і виробників електроенергії);
  • - стимулювання великих споживачів газу до скорочення споживання газу;
  • - проведення інформаційних кампаній щодо зменшення опалення та кондиціонування, а також встановлення обов'язкових лімітів під час "кризового рівня" ситуації в енергетичній галузі.

"Попереджувальні заходи можуть зменшити на одну третину вплив раптового зупинення постачання газу. Незалежно від рішення росії завчасні спільні дії на рівні ЄС у період, коли відбувається заповнення підземних газосховищ, зменшать ризики від скорочення поставок російського газу взимку", - йдеться в проекті документа ЄК.

Головним завданням для Європи цієї зими є забезпечення достатніх запасів газу для виробництва електроенергії та проходження опалювального періоду.

Згідно з документом, моделювання, проведене операторами газотранспортних систем ЄС, показує, що у разі зупинки постачання газу росією у липні, європейські ПСГ на початку листопада будуть заповнені на 65-71%, що значно нижче за цільовий показник у 80%.

Нині потужність транзиту російського газу становить менш як 30% від середнього показника за останні п?ять років. Зменшення російських поставок газу торкнулось 12 країн-членів.

"Голос України".