Десятки ракет щодня цілять в цивільні багатоповерхівки, медичні заклади, заклади освіти, торгівельні центри. Вдень, коли всередині споруд знаходяться сотні мирних громадян України, та вночі, коли українці сплять у своїх ліжках.

Нещодавні теракти у Вінниці (це місто за площею трохи більше за Париж), Миколаєві (місто дещо більше за Гельсінкі) та у Харкові (мегаполіс площею як два міста Мілан) чітко демонструють, що росія не лише не зменшує свої кровожерливі плани щодо територій України, а й продовжує збільшувати кількість злочинів проти людяності та воєнних злочинів всередині Європи, у країні-кандидаті в члени Європейського Союзу.

Щоденні злочинні дії росії на українській землі свідчать про недостатню рішучість світу у захисті принципів демократії та міжнародного права, про зволікання у запровадженні більш відчутних проти росії санкцій.

28 червня 2022 року Президент України під час свого виступу на засіданні Ради Безпеки ООН запропонував ввести поняття «держава-терорист» та визнати злочинні дії російської армії терористичним актом проти населення України. «Потрібно забезпечити цей статус юридично, на рівні ООН, і карати будь-які держави-терористи», - заявив Володимир Зеленський.

А поки міжнародне право не має чіткої позиції щодо тероризму держав, зокрема щодо дій європейсько-азійської країни росія, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів закликає увесь світ визнати російську федерацію державою – спонсором тероризму.

Кожна економічна угода сприяє наповненню державного бюджету росії, а отже і збройної діяльності цієї країни на території України.

Три роки поспіль росія нарощувала військові витрати, готуючись до війни проти України. Тільки у 2021 році її військовий бюджет зріс на 2,9% - до 65,9 мільярда доларів, досягнувши 4,1% ВВП. Такі дані оприлюднені в дослідженні Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI).

Часу обмаль. Росія нещадно б’є ракетами по Україні, навмисно винищує населення нашої країни, окуповує вільні території.

Із 2014 року росія тимчасово окупувала близько 125 тисяч квадратних кілометрів території України, або 20,7% загальної кількості території. З початку повномасштабної війни росія випустила по Україні більше 2,4 тисяч ракет, переважно по цивільній інфраструктурі.

Від Харкова до одного з міст Європейського Союзу трохи більше 1200 км, від Львова - лише 500 км. Терорист знаходиться на дуже близькій відстані від європейського спокою.

Визнання росії країною-спонсором тероризму - це в першу чергу політична позиція країн, яка засвідчує воєнні злочини росії на території України та злочини цієї держави проти людяності взагалі.

Визнання росії країною-спонсором тероризму - потужна можливість зменшити витрати рф на широкомасштабні військові дії на території України, а отже і кількість жертв серед мирного населення. Адже відповідний статус передбачає численні фінансові обмеження, заборону продажу оборонної продукції, контроль за експортом товарів подвійного призначення тощо.

Отримання такого статусу не змінить ворожої політики росії щодо України одразу. Однак це надасть потужний поштовх у напрямку зміни злочинної влади та політичного курсу рф, а, можливо, і усвідомлення росіянами усього жаху війни їхньої держави проти України.

Нагадаємо, що, зокрема, Ірак було внесено до списку країн-спонсорів тероризму у 1979 році, виключено - у 2004 році, Кубу було внесено до відповідного списку у 1982 році, виключено - у 2015 році. Корейська Народно-Демократична Республіка внесена до списку держав-спонсорів тероризму у 1988 році, виключена - у 2008 році, у листопаді 2017 року повторно внесена до списку.

Визнання росії державою - спонсором тероризму має відбутися негайно. У першу чергу задля зменшення кількості мирного населення, що сьогодні щодня вбивається російською армією в Україні, а також недопущення нападу росії на інші демократичні країни світу в майбутньому.

Інформаційне управління

Фото із сайту armyinform.com.ua