А ремонтники "Укренерго", коли відновлювали магістральні електромережі на деокупованій Київщині, зібрали з таких деталей 650-кілограмову верхівку металевої опори на висоті 30 метрів.

Російський снаряд збив частину однієї з опор повітряної лінії 750 кВ. У мирний час після такого пошкодження опору б демонтували, потім зібрали на землі нову, і підняли за допомогою спеціального обладнання. Але війна не дає на це часу, адже що швидше відновлюємо мережі, то надійніше працює енергосистема, переконує прес-служба НЕК "Укренерго" на сторінці відомства у соцмережі.

Тож електромонтерам-лінійникам довелося збирати верхівку опори на висоті 30 метрів. Автокраном важкі металеві кутники піднімали нагору, і вже там четверо ремонтників збирали їх та зварювали. Ювелірно спрацював водій-кранівник Віктор Мудрий. Він до сантиметра влучно подавав та утримував металеві кутники вагою до 100 кг.

Необхідність у таких екстремальних роботах буває вкрай рідко, тому в практиці "Укренерго" це лише другий такий випадок. Перший був кілька років тому, коли після аварійного відключення терміново треба було ввести в роботу лінію 750 кВ.

"Верхолазні роботи самі по собі непрості, а коли на висоті треба ще і монтувати верхівку опори, то це, як кажуть, завдання із зірочкою. Але наші хлопці відпрацювали злагоджено та професійно", - розповів начальник Будівельно-ремонтного центру Західного регіону Богдан Гетьман.

Ось імена учасників Будівельно-ремонтного центру Західного регіону, які на відмінно виконали завдання: Андрій Гнатів, Віталій Гринчук, Олег Гарасим, Тарас Гаврилів, Олександр Матвєєв, Віктор Корнійчук, Василь Зінчук, Олександр Некрашевич, Микола Кукляк, Віктор Мудрий та керівник робіт Ярослав Самборський.

Вл. інф.

Фото зі сторінки НЕК "Укренерго" у соцмережі Фейсбук.