Порівняно з минулим роком цей показник підвищився на 100 гривень. Водночас інфляція лише за останній місяць становила 3%. Це означає, що ціни на продукти та інші товари зростають у рази швидше за доходи українців.

Між тим що можна купити на 2508 гривень спробували з’ясувати журналісти. Вони зібрали базовий продуктовий кошик. Але навіть без підрахунків очевидно, що на місяць цих харчів не вистачить. Понад те коштів прожиткового мінімуму, за ідеєю, мало б стати також і на інші витрати.

Отже, в умовний продуктовий кошик увійшли сезонні овочі та фрукти (150 грн), цукор (30 грн/кг), сіль (28 грн), макарони (49 грн), гречка (100 грн), рис (79 грн), вершкове масло (100 грн), яйця (2 десятки — 70 грн), хліб, соняшникова олія (80 грн/л), хек заморожений (120 грн/кг), молоко (60 грн за 2 л), кефір (72 грн за 2 л), ковбаса (200 грн/кг), сосиски (250 грн), куряче філе (140 грн), свинина (160 грн), сир (106 грн), чай (70 грн), печиво (150 грн), зубна паста (60 грн) та пральний порошок (250 грн).

Трохи менше 200 грн, що залишилися від покупок, звісно ж, ні на транспорт, ні на культурне дозвілля, не кажучи вже про одяг, продукти гігієни та ліки, а також оплату комірного, не вистачить.
Не до жиру, скажете, війна?! Але, погодьтеся, сума прожиткового мінімуму, мабуть, ніколи не відповідала реальним розумним місячним потребам співгромадян. Тож прожити на 2500 грн, ба навіть на 5000 грн на місяць з урахуванням сьогоднішніх цін на продукти, проїзд та комуналку — нереально.

Тим часом реальний продуктовий кошик пересічного українця подорожчав на 14,16%, або на понад 44 гривні від початку війни. Принаймні сайт agroreview.com наполягає на цьому й додає, що найбільше за цей час зросла в ціні гречка.

Так, у грудні за продуктовий кошик, з найбільш вживаних товарів, українець віддав 302,86 грн проти 347,1 грн в червні. За п’ять місяців (з грудня по червень) він подорожчав на 44,24 грн, або на 14,16%. У такий кошик переважно ввійшли б крупи (гречка), яйця, хліб, молоко, м’ясо, картопля, цукор та фрукти (яблука). 

Тож від початку війни ціни на продукти змінились так: батон (500 грамів) — у лютому коштував 18,36 грн, а в червні вже 20,27 грн (+10,40%); картопля (кілограм) — 9,54 грн проти 12,24 грн (+28,30%); куряче філе (кілограм) — 123,63 грн проти 131,97 грн (+6,75%); цукор (кілограм) — 26,99 грн проти 31,89 грн (+18,15%); гречка (кілограм) — 48,66 грн проти 81,23 грн (+66,93%); десяток яєць — 33,44 грн проти 22,72 грн (-32,06%); молоко пастеризоване 2,6% жирності (літр) — 29,37 грн проти 32,29 грн (+9,94%); яблука (кілограм) — 12,87 грн проти 14,49 грн (+12,59%).

А український Держстат, між тим, повідомив: серед продуктів, що найбільше подорожчали в червні, — цукор (11,8% ). При цьому ціна стабілізується лише восени.

Зокрема, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин зазначила, що на подорожчання вплинула ціла низка факторів: підвищений попит з боку споживачів у зв’язку із сезоном консервування фруктів; зростання вартості енергоносіїв, пального, доставки; кінець сезону, коли традиційно трохи зростають ціни. Насамкінець експертка додала, що у вересні розпочнеться збирання врожаю цукрових буряків нового сезону й, відповідно, новий сезон цукроваріння.

А там і ціна стабілізується.

Фото з відкритих джерел.