Про це заявила днями на брифінгу речниця МВС Альона Матвєєва.

Тобто якщо у школі немає належним чином обладнаного сховища, де діти та вчителі змогли б перечекати повітряну тривогу, вона з 1 вересня не зможе проводити звичайні уроки, — хіба що дистанційні.

Утім, це ще програма-мінімум, бо, як раніше роз’яснив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, школі доведеться підготувати системи оповіщення з урахуванням особливостей сприйняття інформації дітьми з порушеннями зору та слуху, а крім того, позначити шляхи евакуації, створити запаси води та медикаментів, провести тренування щодо дій у разі повітряної тривоги і надання домедичної підготовки і, зрештою, підключити в укриттях Wi-Fi для проведення занять.

Роботи чимало, коштів на обладнання укриттів не передбачили, і вже відомі випадки, коли на все це змушують скидатися батьків...

В якому форматі почнеться навчальний рік і чи буде цей формат безпечним — тема номер один, яку нині обговорюють у батьківських чатах.

Ще в червні на сайті Президента була розміщена петиція з проханням заборонити очне навчання у всіх навчальних закладах до закінчення воєнного стану і військових дій. «Не всі навчальні заклади мають бомбосховища і шляхи евакуації. Деякі заклади освіти мають вузькі коридори та сходові прольоти», — стверджувала автор петиції. Крім того, чи вдасться одному вчителю або вихователю швидко відвести у сховище дітей з початкових шкіл чи дитсадків?

Звернення набрало необхідну кількість голосів і в липні Президент на нього відповів — нагадав, що «суб’єкт освітньої діяльності (себто школа. — Авт.) наділений правом автономії самоврядування — самостійно, незалежно та відповідально приймати рішення щодо академічних, організаційних, фінансових, кадрових та інших питань». Обласні та Київська міська військові адміністрації разом із засновниками закладів освіти забезпечуватимуть організацію початку навчального року «залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці».

Проте на місцях проблему відсутності укриттів почали розв’язувати ще на початку літа, інколи всупереч будівельним нормам та здоровому глузду. В одному із садочків намагалися розчистити підвал — винести з нього тонну землі, хоча приміщення було непридатне до використання як сховище. На щастя, відповідні органи такі роботи припинили.

«Є певна невизначеність з розподілом обов’язків щодо підготовки укриття до нового навчального року та його облаштування, деякі органи місцевої влади перекладають це на керівників закладів освіти, водночас деякі керівники самостійно починають готувати укриття, залучаючи до цього працівників закладів освіти та батьків», констатував на своїй Фейсбук-сторінці освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Чи встигнуть до вересня владнати всі суперечнос-ті сторони, зацікавлені у розв’язанні цього питання, сказати складно.

Із втішного на брифінгу в МВС пролунало таке: перед початком навчального року представники ДСНС та поліції перевірять наявність та готовність бомбосховищ у закладах освіти, а також разом з освітянами проведуть низку профілактичних заходів. Ці заходи відбудуться у межах проекту Міністерства внутрішніх справ «Безпечне освітнє середовище в умовах війни»
Як зазначила Альона Матвєєва, рішення про початок і форму навчання в закладах освіти буде прийматися окремо в кожному регіоні або навіть кожному закладі освіти. На місцях нині вивчають ситуацію і, зрештою, залежно від готовності закладів освіти та безпекової ситуації загалом у регіоні, прийматимуть рішення про дистанційне чи очне навчання.

«Проектом МВС «Безпечне освітнє середовище в умовах війни» передбачено, що служби МВС відвідають усі навчальні заклади. Ми розглядаємо це як складову навчання наших діток із погляду знання ними базових вимог безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану. Тож будуть внесені необхідні зміни у зміст навчальних програм для 6—11-х класів. Зокрема, до предмета «Захист України» буде додано окремий блок, який стосуватиметься протимінної діяльності», — розповіла речниця МВС. Крім того, заплановано розробити «Абетку з безпеки для школяра середньої школи» та відповідний мобільний додаток, аби кожна дитина могла знайти для себе відповіді на запитання, як поводитися в небезпечних ситуаціях. Окрім того, в рамках проекту планується розміщення в кожній школі інформаційних стендів, на яких у яскравій та доступній формі буде викладено основні правила поведінки дітей в умовах воєнного стану.

Цього тижня про підготовку шкіл до нового навчального року відзвітували і в Державній службі України з надзвичайних ситуацій. Підсумували, що до початку навчального процесу в очній формі станом на середину липня готові 19 відсотків закладів освіти, в яких «гризуть граніт науки» майже 20 відсотків учнів та студентів. Понад 26 тисяч закладів освіти потребують укриттів, в яких навчаються приблизно 7,6 мільйона школярів і студентів.

За даними ДСНС, станом на 15 липня 2022 року лише 11 відсотків закладів освіти мають власні захисні споруди цивільного захисту, в яких можуть розміститися лише 12 відсотків учасників освітнього процесу — майже мільйон людей. Крім того, ще 10 відсотків закладів освіти організували укриття у власних спорудах подвійного призначення, де можуть розміститися майже 720 тисяч учасників освітнього процесу. Ще два відсотки закладів освіти, де навчаються 110 тисяч школярів та студентів, організували укриття у спорудах інших суб’єктів господарювання.

Фото з Фейсбук-сторінки освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.